Зимни разходки до Виена

Пътеписи

Вероятно не само във вашето съзнание думите „Виена” и „Коледа” са слепени една за друга и поради тази широко разпространена асоциация австрийската столица е винаги сред най-предпочитаните дестинации в дните около Рождество. Наистина градът е очарователен с празничните светлини, коледни базари с греяно вино и въобще с цялата си атмосфера през това време на годината.

Една от “целите” на пътуването около Коледа – греяното вино 🙂

Какво може да се прави в зимна Виена?

Разбира се, първо да посетите Коледните базари . В края на краищата, те са главна цел на пътуванията около Коледа. Ще ги откриете на много места, но особено популярни са базарите пред Кметството (на Rathausplatz), на Maria Theresien-Platz, пред двореца Шьонбрун, старият виенски базар на улица Freyung, на Karlsplatz до Музикферайн и други. Греяното вино действа като чудодеен балсам в щипещия студ, пък и внася нови нотки в коледното настроение. Печените наденички ухаят прекрасно, а меденките и сладкишите са неимоверно разнообразни и вкусни. Когато стане тъмно, базарите са най-оживени и приятни, така че вашите виенски вечери могат спокойно да съчетават посещения на концерт или представление с чаша греяно вино след това на най-близкия базар, а денем да ви остава време да обходите по-интересните музеи и галерии, каквито във Виена има в изобилие.

Коледният базар на площада пред Кметството

Да се насладите на класическата музика. Градът целогодишно е сцена на музикални събития с над 15 000 класически концерта за година, което го прави световно ненадминат в това отношение. Да отидете до Виена и да не посетите концерт, би било огромен пропуск. Не го допускайте, а си подарете поне една вечер, прекарана с музиката на любими композитори. Във Виена свирят множество симфонични оркестри и е добре да прецените предварително кой да изберете. Не забравяйте, че в концертните зали в Musikverein или в Konzerthaus, в Операта, държавната (Staatsoper) или народната (Volksoper) ще ви се наложи да спазвате дрескод, докато музикалните събития в по-малки концертни зали в дворци и църкви обикновено нямат специални изисквания и като цяло са по-достъпни.
Зимата е сезонът на виенските балове. Той се открива около средата на ноември и продължава до края на февруари и доста любители на валса резервират пътуване до Виена именно с тази цел. Там вече ще ви трябва по-сериозна подготовка – не само с облеклото

Концерт в Musikverein
източник: musikverein. at

Да разгледате катедралата Свети Стефан в центъра на града. Това е най-внушителната готическа сграда в Австрия. Можете да се изкачите до върха на кулата, откъдето се разкриват невероятни панорамни гледки към града.

Да посетите двореца Хофбург. Зимна резиденция на Хабсбургите до 1918 година, в Хофбург можете да видите музея на Сиси, императорските апартаменти и императорската сребърна колекция.

Да видите сградата на Националния театър (Burgtheater) – един от най-впечатляващите архитектурни образци на Виена.

Да направите разходка с файтон из централните улички. На излизане от Хофбург ще видите редици с карети и файтони и ако решите да се качите, ще получите интересно преживяване и то срещу сравнително невисока цена.

Да отидете до двореца Белведере. Известният бароков комплекс се състои от две сгради – долно и горно Белведере. Горното е превърнато в наши дни в художествена галерия с колекции на австрийски художници. Сред най-значимите експонати са картините на Густав Климт, включително и „Целувката” – една от най-прочутите му. В двора на Белведере също е разположен малък и симпатичен коледен базар, от който се носи чудният аромат на печени кестени…

Да разгледате галерия Албертина. Притежаваща една от най-внушителните колекции с изобразително изкуство в света, Албертина е задължителна спирка в обиколката на Виена за всички арт ценители.

Да видите музеите-близнаци. Те са един срещу друг на площад Мария Терезия – Музеят на естествената история (Naturhistorisches Museum Wien) и Музеят на история на изкуството (Kunsthistorisches Museum).

Да посетите двореца Шьонбрун – лятната резиденция на императора и неговото семейство. Бароковата сграда заедно с красивите градини около нея са част от списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО. На територията на парка Шьонбрун се намира и най-старият работещ зоопарк в света.

Коледният базар пред двореца Шьонбрун

Да посетите къщата на Моцарт в центъра на Виена. От всички места, на които е живял в града, днес може да бъде видян само домът му на улица Domgasse №5. Композиторът живял там със семейството си около 3 години и написал в нея някои от най-прочутите си творби, в това число и операта „Сватбата на Фигаро”.

Да видите цветната къща на Хундертвасер – една от най-популярните и посещавани забележителности на Виена.

Да вкусите истински виенски шницел. Най-известно сред туристите е ресторантчето Figlmüller – в малка уличка зад Катедралата „Св. Стефан”. Ако държите да опитате от прочутия им шницел, описан по всички гайдове и справочници, непременно го направете с предварителна резервация, за да не стоите на дългата опашка от чакащи в студа отвън. Наистина звучи нелепо и абсурдно, но ако отидете там, ще се убедите, че така стоят нещата в това популярно заведение.

Коледни светлини във Виена

Да опитате виенско кафе със сладкиши . Защо не в емблематичното café Central, което често е причислявано и към културните забележителности на Виена, разположено на улица Herrengasse 14? В дните около Коледа обаче и това, а и другите прочути кафенета – café Sacher, café Hawelka, café Mozart – е много вероятно да са окупирани от тълпи посетители. Добра алтернатива в случай, че не успеете да седнете в някое от тях, при това със също толкова вкусни сладкиши и торти е кафенето в двореца Хофбург.

Да не забравите за Пратера. Там е друг от символите на града – Виенското колело, както и куп други атракции.

Да си оставите време и за малко шопинг. В дните около Коледа по магазините във Виена е доста трескаво, даже няма да е пресилено да се каже и малко изнервящо, но за час-два си струва, особено ако попаднете на ваши любими магазини.

Щанд с коледна украса

Щанд със сладкиши на един от коледните базари

Оцени статията