Хамбург топ 10 или какво да видим в Хамбург

Любопитно

1. Ландунгсбрюкен и пристанището – кеят за пътници /St. Pauli Landungsbrücken/. От там постоянно тръгват круизни корабчета, развеждащи из Хамбургското пристанище. Едночасовата обиколка, включваща рибния пазар, контейнерните докове, пясъчните ивици, както и някои от най-големите кораби е напълно достатъчна, за да се оцени размерът на пристанището (огромно!) и морската търговска дейност, която се разгръща там (тотално несравнима с български мащаби!). Около Ландунгсбрюкен са скупчени сувенирни и морски магазинчета, в които има и някои доста интересни неща наред с традиционните масови сувенири.

2. Шпайхерщат /Speicherstadt/ – Най-големият комплекс от складове в света. Построени върху дъбови греди през 19-ти век, сградите са в типичния стил Brick Gothic и заобиколени от канали и мостове, представляват забележителна и уникална атракция. Могат да бъдат разгледани и с лодка, а всяка вечер се провежда нещо като артистично светлинно шоу на това интригуващо място – фасадите и мостовете се осветяват по най-различен начин и се усещат ароматите на различни подправки от целия свят. А в тази връзка, може да разгледате и Музея на подправките, който е в същия район.

3. Музеят на миниатюрите / Miniatur Wunderland/ – със сигурност един от най-уникалните и впечатляващи музеи въобще. Страхотна концентрация в детайла и потресаващо реалистични миниатюрни композиции на Швейцария, Австрия, Германия, Америка, Скандинавия и други. В момента се изработва Италия и на посетителите е предоставена радостта да наблюдават този процес на живо. Едно от най-приятните и различни места, при това представляващо интерес за хора на всякаква възраст.

4. Църквите на Хамбург. Невъзможно е да се преброят, но ето 5 от тях, чиито кули се извисяват над градските покриви и заедно с кулата на Кметството оформят градския пейзаж. Това са т. нар. главни църкви на града (Hauptkirchen):
Св. Михаил или Михел /Hauptkirche Sankt Michaelis/- в стил барок, най-известната от всички. Часовниковата й кула се вижда почти отвсякъде. Да се изкачите до покрива й и да огледате Хамбург от всички посоки си струва времето и билета от 5 евро. Михел е по-близо до Ландунгсбрюкен и района на складовете (Шпайхерщат), но и от района на Кметството се стига до нея за около 10-15 минути. В криптата на църквата е погребан композиторът Карл Филип Емануел Бах. Точно срещу входа на църквата има едно уютно местенце за пиене на чай или кафе и едновременно с това – сувенирно магазинче. Остана ми спомен за най-ароматния чай (от някаква сложна билкова комбинация), опитван някога…

Интериорът на бароковата църква „Св. Михаил“ – емблемата на Хамбург

Св. Петър /Hauptkirche Sankt Petri/ е в готически стил и изниква наистина отвсякъде, ако се движите из търговските улици около Кметството. Църквата датира от 12 век и макар да е видоизменяна и реконструирана няколко пъти след това, на практика е най-старата църква в енорията.
Св. Якоб /Hauptkirche Sankt Jacobi/– също с готическа архитектура. В нея се намира най-старият бароков орган в Северна Европа.
Св. Николай /Sankt Nikolai Kirche/– фактически от нея е останала само високата й кула (147 м), заради която през 19 век в продължение на няколко години е считана за най-високата сграда в света. Църквата е разрушена по време на Втората световна война. Построена е нова църква със същото име на друго място в Хамбург, но местните продължават да имат предвид старата Св. Николай… Кулата е все още втората по височина сграда в Хамбург – след Телевизионната кула Хайнрих Херц.
Св. Катерина /Hauptkirche St. Katharinen/– смята се за втората най-стара сграда в Хамбург и в миналото е била известна като моряшката църква.

5. Кметството /Rathaus/ – най-важната за всеки град в Германия сграда в познатия ни неоренесансов стил, която е отправна точка в централната част на Хамбург.

6. Хафен сити /HafenCity/– район в Хамбург, известен с футуристичния си проект (най-големият в Европа за момента), който трансформира цял градски район и заменя старите пристанищни складове с нови офиси, магазини, хотели и жилищни сгради. Хафен сити се вижда отдалеч и от круизното корабче при обиколката на пристанището, а покрай един от акцентите му, който все още не е завършен, се минава съвсем наблизо. През 2017 трябва да е готов строежът на концертна зала на покрива на стар склад – Elbe Philharmonic Hall е с намерението да бъде една от най-големите концертни зали в целия свят.

7. Биненалстер и Аусеналстер /Binnenalster, Aussenalster/– двете изкуствени езера на реката Алстер, минаваща през града. Придават на централната част на града допълнителен чар и възможности за разходки, круизи и прекарване на свободното време.

Биненалстер и поглед към централната част на града – търговските улици, Кметството и църквата „Св. Петър“

8. Юнгфернщийг /Jungfernstieg/ – променадата до Биненалстер, в близост до търговските улици и центрове като Europe Passage и много други. Обичай в миналото било в неделен ден по широката улица да се разходят семействата с млади неомъжени дъщери (,откъдето идва и самото име на улицата), за да ги представят в обществото 🙂

9. Зоологическата градина Хагенбек /Tierpark Hagenbeck/ – зоопарк без клетки, де факто първият, който отделя животните от посетителите с ровове и им създава по-естествена среда. В зоопарка Хагенбек живеят над 1850 животни върху 25 хектара площ, организират се различни шоу програми, а един от най-впечатляващите му акценти е 8 000 кв. м. Ледовит океан Хагенбек, показващ фауната на Северния и Южния полюс – пингвини, моржове, полярни мечки, тюлени…

10. Мостовете на Хамбург. Любопитен факт е, че в Хамбург мостовете са повече на брой от Венеция и Амстердам, взети заедно. Или с други думи, на континента няма друг град с толкова мостове – около 2500. Някои от най-забележителните мостове са Köhlbrandbrücke, Harburger Elbbrücke, Brooksbrücke, Lombardsbruecke, Kennedybrücke, Zollenbrücke, Ellerntorsbrücke и много други, които няма как да не видите из града.

В Хамбург има още десетки места, които заслужават да бъдат споменати като Хамбургският салон на изкуствата /Kunsthalle/, който представлява най-големият музей на художествените изкуства в цяла Германия, Музеят на изкуствата и занаятите /Museum für Kunst und Gewerbe/, Телевизионната кула, Риипербан с красноречивото прозвище „улицата на грехопадението”, Музеят на Брамс, конгресният център /Hamburg Messe/, който е наистина с небивали размери, Дайхторхален /Deichtorhallen/ – музей на фотографията, Паноптикумът /Panoptikum/- музей на восъчните фигури, ботаническата градина и много, много, много други. Виж пълен списък със забележителностите на Хамбург
Така че, всеки може да намери своите най-интересни и забележителни места в Хамбург. Ние вече избрахме нашите 10 🙂 Дали ще харесат и на Вас?

Оцени статията