Уикенд в Амстердам

Любопитно

Ако напоследък имате чувство, че се нуждаете от глътка свеж въздух и трябва спешно да заминете за някъде, то знайте, че Амстердам винаги ви очаква с отворени обятия. Интригуващ и пъстър, толерантен и свободен, градът ще ви накара да се чувствате уютно и „у вас”, без да ви се натрапва. В Амстердам няма нищо задължително, можете да си прекарате времето, както си искате и никой няма да ви упрекне, че сте пропуснали еди-какво-си. Освен това именно там можете да изберете за туристическа цел коренно различни маршрути – от кофишоповете и квартала на червените фенери до прекрасните градски художествени галерии и множеството църкви.
Ето вариант за кратка обиколка на града с някои от най-популярните места за ценителите на културно-познавателния туризъм:
Историческите канали (Grachtengordel).Разположени във вид на концентрични окръжности, те придават най-характерния нюанс на атмосферата в града заедно със стотиците романтични мостчета и паркираните велосипеди около тях. Разходка с корабче, взето например от кея до Централната гара, ще ви разведе из най-живописните канали като Singel – най-старият и вътрешно разположен канал – и ще ви позволи да добиете първи впечатления за градската архитектура. Ще видите и така популярните и очарователни лодки-жилища.

Плетеницата от канали, обграждащи централната градска част с нейните над 1 500 къщи-архитектурни паметници са включени в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство и датират основно от златния за Холандия 17-ти век. Защо го наричат „златен“ ли? Благодарение на своите мореплаватели от малко рибарско селище, какъвто е бил при възникването си в края на 12-ти век, Амстердам и цяла Холандия се превръщат в най-натовареното пристанище в света, търгуващо с най-отдалечените точки на географската карта. Търговията тласка напред развитието на града и във всички останали сфери – наука, култура, изкуство. Оформил се и като световен финансов център, Амстердам оставя важни следи в стопанската история на човечеството. Там се родени редица прототипи на известните ни днес понятия като Централната банка, за каквато се счита Банката на Амстердам, Фондовата борса (ако не по време, то по обем със сигурност е била първенец), първия мултинационал – Холандската Източноиндийска компания. Е, стремглавото развитие и използване на новите финансови инструменти неизбежно поражда и първите най-близки до съвременните спекулативни „балони” и кризи – достатъчно е само да си спомним лале-манията, но това е друга тема…
Плаващият пазар на цветята (Blumenmarkt)– Точно споменавайки „лале”, си спомних гледката на плаващия пазар по канала Singel. Както е всеизвестно, цветята и Холандия са неразривно свързани и това личи навсякъде из Амстердам и неговите прекрасни цветни павилиони, където можеш да избираш измежду невъобразим брой сортове лалета и други цветя, луковици и семена. Ако се случи да сте в Амстердам през пролетта и имате повечко време, отидете непременно до градчето Лисе (на около 35 км, Lisse) и невероятната градина Кьокенхоф, наречена “Цветната градина на Холандия”. Тя е отворена само през двата месеца, когато цъфтят лалетата, чийто брой е ….около четири милиона и половина! Ако не разполагате с толкова време, че да си организирате пътуване извън града, може да отидете до Градската ботаническа градина Hortus Botanicus – една от най-старите в света, основана през 1632 г. След като разгледате отглежданите там над 6 000 вида растения, можете да продължите да се любувате на цветния пейзаж от кафе-терасата към парка. Hortus Botanicus е на около 850 м от площад Рембранд от другия бряг на река Амстел.

Площад Рембранд (Rembrandtplein) – популярният градски площад носи името на прочутия художник, живял в близост до него. През 2006 г. в чест на 400-я юбилей от рождението на Рембранд на площада е издигната инсталация от бронзови статуи, пресъздаващи сюжета на считаната от мнозина за най-известна негова картина „Нощна стража”. Уличките около площада са пълни с ресторанти, кафенета и хотели и в случай, че търсите автентична местна кръчма с истинска холандска музика, ще я намерите в някое от заведенията наоколо. Някои претендират да са на няколко века. На 10 минути от площада се намира къщата-музей на Рембранд (адрес: Jodenbreestraat 4) в еврейския квартал, в която са изложени негови гравюри и офорти.
Площад Дам (De Dam) – площадът датира от времето на изграждането на бента (Dam) около река Амстел, който да пази града да не бъде залят от морето, което е било някъде през 13-ти век. На този площад се намира старият кралски дворец (в наши дни домът на кралското семейство, както и на правителството на Холандия се намират в Хага) и още няколко забележителности като мемориалът на загиналите войници през Втората световна война, сградата на борсата Берлаге (Beurs van Berlage), музеят на Мадам Тюсо.
Къщата на Ане Франк (с адрес Prinsengracht 263-267) – къщата, в която семейството на еврейското момиче се укрива от нацистките зверства в продължение на две години по времето на Втората световна война и в която Ане написва своя прочут дневник, днес е превърната в музей, посещаван от хиляди гости на града.
Музеят на Ван Гог (адрес: Museumplein, Paulus Potterstraat №7) – Забележително място в Амстердам и силен магнит за почитателите на великия художник. Присъстват картини от всичките му периоди. Можете да гледате вариации на „Слънчогледи” и други цветя, колкото си искате, автопортретите му, „Семейство, което яде картофи”и серията, посветена на селския живот, както още много повече или по-малко известни картини. В музея е отредено място за колекциите и на други художници импресионисти и пост-импресионисти, негови съвременници, вдъхновители или черпещи вдъхновение от гениалния му талант. Магазинчето към музея предлага изобилие от албуми и книги с репродукции на Ван Гог, които биха били ценен спомен от Амстердам и от къщата на един от най-интригуващите художници в европейското изкуство за всички времена.

Рийксмузеум (Rijksmuseum) – национален музей на историята и изкуството на Холандия, чиито експонати, сред които картини на Рембранд, Вермеер и други велики художници, първоначално са били изложени в Хага (1800 г.), а след това преместени в Амстердам. Сегашната сграда на музея е построена през 1885 г., а през април, 2013 г. главният й сектор е отворен отново след десетгодишен период на реконструкции. Рийксмузеум е наблизо до музея на Ван Гог на Museumplein.
Старата църква (Oude Kerk) и Новата църква (Nieuwe Kerk) – от наименованията им човек може да си помисли, че едната е едва ли не съвременна, но всъщност датират съответно от 14-ти и 15-ти век. Просто след разрастването на града старата черква станала прекалено малка и затова скоро се пристъпило към строителството на Новата. Едната се намира в сърцето на квартала на червените фенери (De Wallen), а другата – на около 900 м от нея, на площад Дам. В наши дни Новата църква служи за изложбена зала, място за концерти и други събития. Тя винаги е на разположение на кралската фамилия при коронации, сватби и други официални церемонии.
Научен музей НЕМО (NEMO) – най-големият научен център в Нидерландия, ориентиран към всички, които се интересуват от наука и технологии. За посетителите са предвидени не само изложби, но също и уъркшопове, театрални представления и филми. Намира се на около 20 минути пеш от Централната гара на Oosterdok № 2.
Гастро-обиколка на Амстердам Това не е музей :). Просто искам да напомня за вкусната и разнообразна храна в градските заведения. Повечето от тях са симпатични компактни ресторантчета, често разположени на втория етаж на сградите, но даващи толкова уют и задушевна атмосфера, че забравяш как ще слизаш по тесните и стръмни вити стълбички на тръгване. Тъй като по принцип холандската кухня не се слави с някакви особени традиции, или поне не така, както други европейски кухни, главните готвачи наблягат на всевъзможни новости в приготвянето на храна, на свежите и органични продукти, а самите заведения нерядко стигат до ексцентризъм. Доста ресторанти в Амстердам са известни с нетрадиционните си локации – бивш шоурум на Рено, бивш парник, стар ферибот, а лидер в нестандартността е ресторант „Фройд” (хм, не знам дали ще се реша да го посетя някога), където храната се приготвя и поднася от бивши пациенти на психиатрията…

Ами да, такъв е Амстердам – жив и многоцветен, стигащ чак до крайности, но предлагащ за всекиго по нещо. Той си продължава и днес – така както през Златния холандски век – да е отворен към света. И никой няма да се почувства чужденец сред този весел и дружелюбен град.

Оцени статията