Три дни в Копенхаген

Любопитно

След трите дни в столицата на най-старата европейска монархия трябва да кажем, че няма нищо гнило в Дания 🙂 Животът там тече спокойно, ненатрапчиво и някак си ти влива усещане за свобода. Впечатлява те „зеленото мислене“ на датчаните, масово каращи велосипеди по широките градски булеварди вместо автомобили, както и липсата на завеси по прозорците, защото хората в Скандинавия ценят откритостта. По улиците разминаваш приятни и усмихнати лица, а около популярните забележителности не е така пренаселено, както в много други известни дестинации. Вдъхновяваща архитектура, стари замъци и съвременна градска среда – накратко това ще откриете в Копенхаген и околността. След първоначалното обобщение е време да дадем и малко подробности по маршрута и по-интересните места в района.

Ден 1

Пристигане в Копенхаген. Летището не е толкова отдалечено от центъра, така че бързо се настанихме и поехме към разглеждане на града. Започнахме с разходка с лодка по каналите, откъдето да добием първоначална обща представа т. е. нещо подобно на клишето “обзорна обиколка” 🙂 и среща с първите забележителности на Копенхаген:
статуята на Малката русалка (den Lille Havfrue) от едноименната приказка на Ханс Кристиян Андерсен, превърната в туристически символ на Дания,
– открояващата се на брега и изненадваща с модерната си архитектура сграда на Операта (Operaen),
дворецът Амалиенборг (Amalienborg) също може да се види от лодката. Той е зимна резиденция на датското кралско семейство и се състои от четири сгради – дворци. В една от тях се помещава Музеят Амалиенборг, в който освен постоянните кралски колекции могат да се видят специални изложби, организирани от кралската фамилия всяка година.
Тъй като си избрахме еднопосочен билет, слязохме на кея в Нюхавн (Nyhavn). Районът, чието име буквално значи ‘ново пристанище’, е едно от най-живописните и оживени места в Копенхаген. Елегантни цветни сгради от 17-ти и ранния 18-ти век, ресторантчета и барове, разположени от двете страни на канала, осеян с дървени лодки. Решихме, че по-подходящо място за чаша кафе на открито няма, оставайки още малко сред завладяващата атмосфера на старата архитектура в центъра на този иначе модерен във всяко едно отношение европейски град.
После продължихме пеш. Няма начин да бъдат пропуснати:

Площадът на Кметството

– Най-дългата пешеходна зона в Европа Стрьогет (Strøget) – за по-неуморните любители на шопинга това е дълга улица с магазини и заведения за хранене, само да не забравите, че в неделя почти никой от магазините не работи, както и след 5 часа следобед в събота.
Площадът на Кметството (Rådhuspladsen) и самото Кметство (Rådhus) също са сред най-важните забележителности на датската столица.
– Сградата на Старата фондова борса (Københavns Fondsbørs) е една от най-старите сгради в Копенхаген, издигната през 17ти век от крал Кристиян IV. Тя е била дом на фондовата борса чак до 1974 г. Спираловидното острие на кулата й се забелязва лесно сред останалите градски покриви.
Паркът Тиволи. Това е един от най-старите увеселителни паркове в света, отворил врати през 1843 г. Наближаваше Хелоуин и целият парк грееше в оранжево, украсен със светещи тикви-лампи, а навсякъде се продаваха всевъзможни сувенири на тази тематика. По алеите преминаваха едно след друго карнавални шествия повечето под музикален съпровод. Въобще мястото остана в спомените ни като шумна и пъстроцветна смесица от приказни декори и адреналинови атракции. Сякаш още чуваме смеха и писъците, разнасящи се от високоскоростните влакчета 🙂

Ден 2

През този ден предприехме организирана полудневна обиколка на замъците извън Копенхаген, които би било по-трудно да обиколим сами. Купихме си билети предварително от един датски сайт за обиколни турове. Оказа се, че минибусът тръгва съвсем близо до хотела, в който бяхме отседнали – до площада на Кметството. Имахме възможност, пътувайки, да разглеждаме покрайнините на Копенхаген и малките селища в съседство. Приятни, тихи и спокойни местенца, с красиви къщи и подредени дворчета с грижливо оформени градинки…
Така стигнахме до първата точка от маршрута – бароковият замък Фреденсборг (Fredensborg slot). Разгледахме го само отвън, защото като пролетно-есенна резиденция на кралското семейство нито той, нито градините му бяха отворени за посещение.

Замъкът Фредериксборг – главен вход

Замъкът Фредериксборг (Frederiksborg slot) в Хилерод. Построен първоначално от Фредерик II, по-късно той е изцяло реконструиран от крал Кристиан IV и добива славата на най-големия ренесансов дворец в Скандинавия. Най-силен акцент в днешния тур беше поставен именно на този замък, в който от 1878 г. се помещава Музеят на националната история, учреден с помощта на основателя на Карлсберг J. C.Jacobsen. Богати колекции от картини, портрети, мебели и декоративно изкуство показват историята на Дания през последните близо пет века.

Замъкът Кронборг (Kronborg slot) в градчето Хелсингор (Елсинор), известен като замъка на Хамлет. Tози огромен и студен замък, извисяващ се насред необятни зелени възвишения е декорът на Шекспировия “Хамлет”.

Свободно време из Копенхаген.

Ден 3
Последният ден в Копенхаген прекарахме в още разходки из града и спокойно разглеждане на останалите места, които си бяхме запланували в маршрута:

Кралската колекция в Розенборг

Замъкът Розенборг (Rosenborg Slot) – ренесансов замък, построен като лятна резиденция от същия крал Кристиан IV, за който стана въпрос и по-горе. Всъщност той е един от най-почитаните монарси на Дания, не само заради дългото му управление, а най-вече заради волята и амбицията му за реформи и градеж, довели в крайна сметка до процъфтяването на кралството. Интерес представлява Кралската колекция Регалия, в която могат да се видят символите на датската монархия, а особено забележителна е короната на крал Кристиан IV. Градините и езерцето също заслужават да бъдат видяни.

Посетителски център Карлсберг (музей на бирата) (Visit Carslberg). След всички зали, преминавайки през историята и технологията на производство на бира, през колекциите от бутилки, най-накрая се озоваваш пред един внушителен барплот с два ваучера за дегустация на бира – една тъмна и една светла по избор. Ясно е как си излизаха посетителите от този музей – с висок дух и широки усмивки 🙂

Всъщност и нашето пътуване до Копенхаген приключи така.

Простор и свобода са основните асоциации винаги, когато се сещаме за този град. Място, където веднага се чувстваш удобно и уютно. Хладния и свеж вятър, развълнуваните води на Балтийско море, старите замъци, ярките цветове на Нюхавн – много си мечтаем да ги видим и усетим отново някой ден…

Музеят на националната история в замъка Фредериксборг

Оцени статията