Стокхолм за 3 дни

Дестинации

Ден 1
Гамла Стан – Това е най-старата част на Стокхолм и не можем да не започнем от нея, защото тя просто ни действа като магнит. Гледките към „историческото сърце” (и въобще според нас, сърцето на Стокхолм), откъдето и да го погледнем, но най-вече откъм Сьодермалм, са невероятно въздействащи. Всъщност, впечатляващият силует покрай водите на езерото Меларен и Балтийско море се оформя и от красивата сграда на Стокхолмското кметство, която е извън района на Гамла Стан. Но да се пошляем първо из калдъръмените и живописни улички на Стария град, а Кметството ще почака.
Движим се напълно хаотично, просто привлечени от цветовете и атмосферата на средновековните улички. Така уцелваме не коя да е, а най-старата улица – Кьопмангатан. По нея излизаме право на главния площад – Сторторгет. Той е най-емблематичното място в Гамла Стан. Площадът е бил сцена на много исторически събития, а атмосферата му ни грабва веднага – най-вече с красивата сграда на Старата Борса и къщите между № 14 и № 22 – исторически здания от 16-ти и 17-ти век, с типична скандинавска архитектура и пастелни цветове. В Старата Борса в момента се помещават няколко институции, сред които е заплануваният от нас за разглеждане Нобелов музей. Отлагаме посещението му за по-късно следобед, след като сме обследвали Стария град напълно при дневна светлина, за да можем да се концентрираме върху самия музей.

Гамла Стан, уличка до площада Сторторгет

Търсим входа на църквата, чиято кула виждаме да се извисява съвсем наблизо. Това е Катедралата на Стокхолм или Сторкиркан – най-старата църква, цялата в тухли, издигната в познатия ни и от други северни градове стил брик готик. Внушителен екстериор и запомнящ се интериор. Оказва се, че в катедралата тези дни се провеждат коледни концерти. Веднага си записваме, ако ни остане време последната вечер, да сме там – с музиката на Хендел на орган.
Срещу Сторкиркан виждаме огромен площад и още по-импозантен комплекс от сгради – това е Кралският дворец. Вътре сме, разбира се. Билетът включва няколко експозиции. Първо разглеждаме Съкровищницата, а след това кралските апартаменти и апартаментите за официални гости, които се използват и днес. На входа всеки посетител може да види дали държавен глава на неговата страна някога е отсядал в тях. С почуда установяваме кой измежду българските президенти е имал честта да гостува там. Всичко в Кралския дворец е красиво и изящно, без прекален лукс – напълно характерно за елегантния и изчистен скандинавски стил. Забележим ли нещо по-натрапчиво и разкошно – оказва се дар до шведския крал от например Луи XVI. След това разглеждаме музея Tre Cronor – с останки от старата сграда на замъка, която е изгоряла през 1697 г. Навсякъде е пълно с макети на замъка Трите корони преди пожара – бил е по-красив от сегашния дворец. Към Кралския дворец спадат още Кралската оръжейница и Кралският параклис (Слотскиркан) в другия край на площада.

Решаваме, че е време за чай или кафе. Влизаме в топла и уютна сладкарничка, в която подземният етаж също е превърнат в търговска зала, а надписът гласи, че е от 14-ти век. Все пак предпочитаме приземния етаж с прозорци, гледащи към тесните улички. Пием чай, за да забравим за студеното време навън. Няма прозорец по улиците, и то не само в Гамла Стан, на който да липсва коледен свещник или блещукащи лампички. Както и няма магазин или кафене, пред чиято врата да няма запалени фенери и коледна украса или някаква друга декорация, която да те подкани да се чувстваш уютно и добре дошъл.

Продължаваме разходката из Гамла Стан. Влизаме в почти всеки сувенирен магазин, първо защото в повечето се продават различни неща, а и за да се стоплим. След известно лутане, намираме Мартен Тротциг – най-тясната уличка в града. Наистина е широка само 90 см. До нея е залепен ресторант със същото име, а това е повод да отбележим, че в този район броят на ресторантите като цяло е изумителен. После търсим другата висока кула из района на Гамла Стан, която се оказва, че принадлежи на Немската църква. Продължаваме към Риксдаген – сградата на шведския Парламент. Приятна е, а около нея пейзажът става все по-воден, понеже се намира на малко островче, свързано с другите с красиви мостове. И тук, както и в целия град, мостовете са така солидно конструирани и съвсем естествено следват улицата, че само по парапетите разбираш, че се движиш над вода.

Риксброн – мостът към Риксдаген (Парламентът на Швеция)

Навън е все по-студено и ветровито. Връщаме се пак из уличките около Катедралата и Сторторгет. По времето на нашето пътуване вече е отворен коледният базар, който изпълва средата на площада. За разлика от коледните базари на много други места в Европа, този в Стокхолм работи само през деня и затваря в 6 часа вечерта. Освен него се организират коледни базари и на още няколко места в града, но само в определени уикенди и отново работят най-много до 3-4 часа следобед.

Започва да се здрачава доста рано, още около 3 часа следобед и около половин час светлината се задържа в приятната фаза на полуздрач. От нея къщите около Сторторгет вече изглеждат съвсем като извадени от приказките.

Историческите къщи на площад Сторторгет в Гамла Стан

На приземните им етажи запотените стъкла с коледни лампички на няколко кафенета и ресторанти объркват избора ни – всяко изглежда от уютно по-уютно. Все пак избираме едно по интуиция – с няколко супер тесни масички около печка с дърва, аромат на току-що изпечени меденки и греяно вино, т. нар. на шведски glög и влизаме вътре. Тясно е толкова, че сядаш и не мърдаш, а незнайно как вътре работят и се движат общо 4 човека. Стопляме се, изпиваме по един гльог и продължаваме разходката по зимните улички на Гамла Стан. И така докато става съвсем тъмно. Тогава влизаме в Нобеловия музей. Интересен е и научаваме интересни факти. Не изпитваме никаква трудност да възприемем фактите, изложени в музея – някой е измислил как най-достъпно и лаконично да бъдат поднесени най-важните неща, които има да се кажат за откритията, получили Нобелови награди през годините и за живота на самия Алфред Нобел, а не просто формално да открие един музей, посветен на тази тема.

Вечер в Стокхолм – поглед от Сьодермалм към Гамла Стан

Ден 2
Този ден вали и решаваме да се движим с хоп он хоп оф автобус на Стокхолм. Минаваме през Кралската Опера, след това покрай района Ридархолмен с впечатляващата църква Ридархолм, която е сред най-старите сгради в Стокхолм, построена някъде около 1200 година, в която служи за погребална църква на шведските крале. Слизаме на Кметството на Стокхолм (Stadshuset) – онази красива сграда със златна статуя на острието на нейната кула, която от момента на пристигане искаме да разгледаме отблизо. Разглеждането е организирано на малки групи през половин час с екскурзовод и трае около 30-40 минути. Поне през тази седмица часовете за турове са възможни само преди обед, защото в следобедните часове в Кметството се случват най-различни прояви и събития. Билетите се продават в музейния магазин, който също като Кметството е твърде изискан, за да продава масови сувенири – правена е сериозна селекция.
Продължаваме обиколката с хоп он хоп оф автобуса и минаваме покрай Централната гара. Пресичаме най-дългата търговска улица Drottninggatan. Следващата спирка на туристическия автобус на Стокхолм е Хьоторгет – огромен открит пазар, до който малко необичайно за този пейзаж стои синята неокласическа сграда на Стокхолмската концертна зала.

Стокхолм, площад Норммалмстронг

В нея освен, че свири кралският симфоничен оркестър, всяка година се извършват церемониите по връчване на Нобеловите награди. Минаваме покрай площад Норрмалмстронг, на който се намира банката, замесена във възникването на понятието „стокхолмски синдром” от 1973 год. Стигаме до прекрасна сграда със златни скулптури пред входа – Кралският драматичен театър. Тук се слиза за разходка с корабче от кея Ниброплан. През зимата циркулира само вътрешен тур из каналите на езерото, докато през топлите месеци се движи корабче из целия архипелаг. Навън е спряло да вали и дори е изгряло слънце. Преминаваме по Страндвеген – булевардът с най-скъпите и огромни по размер апартаменти.

Булевард Страндвеген откъм кея Ниброплан, Стокхолм

Стигаме до остров Юргорден, на който са концентрирани голям брой забележителности и атракции в Стокхолм. Започваме, разбира се, с Музей Васа (Васамусеет), смятан за най-посещавания музей в Скандинавия през последните години. Интересът е оправдан, защото бойният ветроходен кораб от 17-ти век „Васа” изглежда впечатляващо добре и то след престой на дъното на морето цели 333 години. Докато обикаляме кораба от всички страни и слушаме с интерес музейния гид, неусетно нараства усещането, че на палубата всеки момент ще излезе Джони Деп като Джак Спароу. Фактически корабът „Васа” е един от реално съществувалите прототипи на „Летящия холандец” от „Карибски пирати”, но Джони Деп така и не се появява, докато сме там :).

Корабът Васа в Музей Васа, Стокхолм

На гърба на Васамусеет е Нордическият музей, помещаващ се в невероятно красива сграда. Пак в Юргорден се намира и Музеят на АББА, детският музей Юнибакен и увеселителният парк Грьона Лунд. Голяма част от Юргорден е заета от Скансен – парк, зоологическа градина и етнографски музей на открито. Още за Скансен

Докато излезем от поредния музей, вече се е мръкнало напълно. Отправяме се към Гамла Стан и коледния базар за чаша греяно вино.

Ден 3
Вали сняг от сутринта. Навсякъде се носят коледни песни и витае духът на Коледа. Решаваме да обиколим района SoFo в Сьодермалм, където сме отседнали и интересните места в близост като Музей Фотографиска и Fjällgatan – мястото с най-добрите гледки в Стокхолм. Разположено в район с исторически сгради от 17-ти век, то е наречено „терасата на Стокхолм” заради чудесната панорама към островите Гамла Стан, Скепсколмен и Юргорден. После обикаляме подредените улици на Софо (районът на юг от Folkungagatan), стигаме до църквата Света София върху оголен и ветровит хълм. След това решаваме, че СоФо е добър за живеене район, но времето не е приятно за дълги и безцелни разходки на открито. Качваме се пак на хоп он хоп оф автобуса (билетът важи 24 часа от първото качване) и решаваме да прекараме няколко часа в шопинг по улица Дротнингатан в Норрмалм.

Площад Сергел и улица Дротнинггатан

Безбройните магазини и търговски центрове са претъпкани с хора понеже е събота, а и наближава Коледа. Хвърляме поглед тук-там, но определено не сме уцелили подходящ момент за пазаруване. Обядваме в ресторант, избран на случаен принцип и както във всички случаи в Стокхолм досега, всичко е вкусно, безупречно и точно.

Спомняме си за концерта в Катедралата и се запътваме натам с надеждата да са останали билети. А и да не са, предпочитаме остатъка от време в Стокхолм да прекараме сред приятната атмосфера на Стария град.

Снегът се усилва, а здрачът започва да се спуска над Сторторгет и коледния базар…

Коледен базар в Стокхолм, площад Сторторгет Photo: Visit Stockholm

**Ресторанти, барове и кафенета в Стокхолм, които безрезервно можем да препоръчаме:
Michelangelo, Gamla Stan – Västerlånggatan 62
Agaton, Gamla Stan – Västerlånggatan 72
Paganini, Gamla Stan, Västerlånggatan 75
Chokladkoppen, Gamla Stan Stortorget 18
Kaffekoppen, Gamla Stan Stortorget 20
Bara Bistro Bar, Södermalm, Östgötagatan 33
Nofo Wine Bar, Södermalm Tjärhovsgatan 11
Restaurang London, Norrmalm, Bryggargatan 2

ГАЛЕРИЯ:

Улица в Гамла Стан Улица в Гамла Стан
Площад Сторторгет Сняг на коледния базар на Сторторгет
Улица Мартен Тротциг Гледка на здрачаване от Риксдаген Нордически музей, Стокхолм
Корабът Васа, Vasamuseet Кораб Васа Кораб Васа
Коледен Стокхолм от моста Риксброн Улица Västerlånggatan Ресторант с Гамла Стан

Оцени статията