Шотландски маршрути – Единбург

Дестинации

Единбург не може да бъде пропуснат като дестинация за пътуване от любителите на историята и архитектурата или от всички онези, които просто харесват изисканата и аристократична атмосфера, която неизменно витае в много от градовете на Обединеното кралство. Столицата на Шотландия е един от най-заслужилите примери в това отношение, където и днес класиката и елегантността са естествена част от ежедневието. Градът е родно място на велики умове – писатели, учени, философи, изобретатели, живяли през миналите векове и повлияли изключително много върху човешката история, а днешният Единбург като един истински музей на открито, изглежда, е успял да съхрани техния дух.

Главният вход на университета на Единбург от 1583 г.
Замъкът на Единбург
Интериорът на катедралата Св. Джайлс
Кралската миля с катедралата Св. Джайлс
Градините на Принсес стрийт, паметникът на У. Скот и хотел „Balmoral“ с часовниковата кула
Кралската миля
Катедралата Свети Джайлс
Залпът в 13 ч. всеки ден от замъка на Единбург
Гледка от замъка на Единбург
Панорамна гледка на града от замъка на Единбург
Сградата на Националната банка на Шотландия
Дворецът Холирууд
Паркът около двореца Холирууд
Хълмът, наречен „Тронът на Артур“
Университетът на Единбург – отвън
Бар в музея на шотландското уиски

Ако трябва набързо да се ориентираме в Единбург, то повечето места за разглеждане попадат в централната част на града, призната за световно културно наследство (ЮНЕСКО). Тя се състои от Стар и Нов град. Старият град (Old Town) е запазил носталгичното си средновековно излъчване – с тесни улички и стари сгради с вече почернял от времето камък, както Единбургския замък и района на Кралската миля. Новият град (New Town), построен през 18-ти век в т. нар. джорджиански стил (по името на кралете Джордж I-IV), е сочен за образец на градска архитектура и строителство в цяла Европа. На границата между Стария и Новия град във времето се е формирал район, наречен The Mound (насип) и в него са разположени някои от най-важните и красиви сгради в Единбург като Банката на Шотландия, Кралската академия, Националната галерия.

Ето нашия топ 20 на най-интересните забележителности и атракции в Единбург:

1. Университетът на Единбург (Edinburgh University). Намираща се под замъка на Единбург, сградата е толкова впечатляваща, че приковава вниманието веднага. Университетът съществува от далечната 1583 г. и изглежда като подходящ декор за снимките на „Хари Потър” 🙂 . Но ако трябва да сме сериозни, този университет е един от най-признатите в света и от историческо значение за развитието на световната наука и литература и изобщо на човешкото познание. Сред неговите възпитаници са Чарлз Дарвин, Дейвид Хюм, Александър Бел, сър Артър Конан Дойл, Уолтър Скот, Робърт Луис Стивънсън…!

2. Замъкът на Единбург (Edinburgh Castle). Разположен на най-високата точка и буквално надвиснал над града, замъкът не може да остане незабелязан. Домът на шотландските владетели е там още от Средновековието и се е превърнал в безспорен символ на града. Историческият комплекс е в топ 10 на културните забележителности на Великобритания, а за Шотландия, разбира се, е абсолютен номер 1. В замъка има доста места за разглеждане, като най-голям интерес предизвикват Кралските съкровища (Honours of Scotland) с короната, скиптъра и меча, Камъкът на съдбата (Stone of destiny), върнат на Шотландия в 1996, изложен в Crown Room, Голямата Зала, музеите на войната и военните униформи и други. Параклисът на кралица Маргарет (St Margaret’s chapel) датира от 1130 г. и е най-старата запазена сграда в Единбург. Всеки ден без неделя в 13 часа се провежда т. нар. One o’clock Gun – възстановка на залпа за ориентир на кралските кораби в заливите на града в миналото. Оръдието от 15-ти век Mons Meg също е един от най-разглежданите експонати.

3. Кралската миля (Royal Mile). Така се нарича главният път, слизащ от Замъка на Единбург и стигащ до резиденцията на британската кралица – Холирууд (Palace of Holyroodhouse). Разходката по Роял Майл минава през най-ключовите места и забележителности в Стария град като катедралата Свети Джайлс, църквата и гробището Greyfriers, където са погребани видни личности на Единбург, църквата Канонгейт (Canongate), градския съвет (City Chambers and City Council), съда (Supreme Courts of Scotland), чиято сграда преди е помещавала стария Парламент на Шотландия (Parliament house), Грасмаркет (Grassmarket) … Ако сте в Единбург през месец август, ще имате допълнителен мотив да се разходите по тази улица, защото много от представленията на Единбургския международен фестивал и на алтернативния фестивал на сценичните изкуства Фриндж (най-големият в света с над 2000 постановки) се провеждат именно по Кралската миля.

4. Катедралата Свети Джайлс (St. Giles). Известна и като High Kirk of Edinburgh, катедралата в чест на светеца-закрилник на града стои достолепно на Роял Майл в продължение вече на 900 години. През 19-ти век е цялостно реставрирана.

5. Дворецът Холирууд (Palace of Holyroodhouse). Той е официалната резиденция на британската кралица в Шотландия. Елизабет II прекарва винаги поне една седмица в началото на лятото. Дворецът е отворен за посещения през останалото време, а най-впечатляващи в него са Залата за аудиенции, апартаментите на кралица Мери, както и ботаническите видове в градините на двореца.

6. Музеят на писателите (The writers’ museum). Той се помещава в къщата на Лейди Стейърс и е посветен на живота на 3 литературни величия, родени в Единбург – Уолтър Скот, Робърт Бърнс и Робърт Луис Стивънсън.

7. Музеят на шотландското уиски (The Scotch whiskey experience) на Роял Майл е просто задължителна атракция за всеки посетител на Единбург. Представянето на историята на уиски производството, дегустацията на напитките от различни региони на Шотландия, магазинът, отрупан с всевъзможни бутилки и тематични сувенири – всичко е направено така, че да заобичате още повече тази шотландска традиция.

8. Музеят на детството (The Museum of Childhood) на Роял Майл също е интересен за разглеждане и не отнема много време, а и е безплатен.

9. Принсес стрийт (Princes street). В днешно време това е главната търговска улица на Единбург. Кръстена е на двамата синове на крал Джордж III и е ключова част от замисъла на Новия град, а заедно с градините около нея е нещо като граница между Стария и Новия град.

10. Националният музей на Шотландия (National Museum of Scotland). Той всъщност се състои от две сгради – Кралският музей и Националният музей на античността, слети в един музей преди 30 години. Колекциите са невероятно разнообразни и прелюбопитни, като се почне от древни артефакти и се стигне чак до костюмите на Елтън Джон 🙂 Един от най-интересните експонати е препарираната овца Доли (първият клониран бозайник). Входът за музея е безплатен, така че посещението му няма никаква причина да бъде пропуснато!

11. Сградата на Шотландския парламент (Scottish Parliament). Намира се в долната част на Кралската миля, малко преди двореца Холирууд и контрастира (може би неслучайно) на средновековния облик на Стария град и на историческия парламент (Parliament House), който се намира по-нагоре по Роял Майл. Модернистичната сграда на Парламента е открита през 2004 г.

12. Националната галерия на Шотландия (Scottish National gallery). Музеят на изящните изкуства с колекции от времената на Ренесанса до наши дни се помещава в красива сграда в неокласически стил, разположена в района The Mound. Сред изложените експонати присъстват творби на най-прочути световни имена като Сандро Ботичели, Ел Греко, Ван Дайк, Тиеполо, Рафаел, Дега, Моне, Бернини, Канова, и т. н.

13. Паметникът на Уолтър Скот (The Scott Monument) на Принсес стрийт. Висок около 61 м и решен във впечатляващия стил Викторианска готика, това е най-големият паметник, посветен на писател, в целия свят.

14. Хотел Балморал (Balmoral Hotel) на Принсес стрийт. Емблематичната викторианска сграда с висока часовникова кула е построена навремето като прилежащ хотел към близката железопътна гара. Всъщност хотелът е преименуван през 80-те години на миналия век, а дотогава е познат като North British hotel (N. B.) – по името на железопътната компания, която го е построила.

15. Тронът на Артур (Arthur’s Seat). Това е хълмът в парка на Холируд, а името му няма общо с легендарния крал Артур, но изкачването му си заслужава – от върха му се разкриват красиви панорамни гледки към целия град и морето.

16. Кралската яхта „Британия“ (Royal yacht Britannia) – една от най-популярните атракции на Единбург. Пропътувала е над 1 млн. морски мили, преди да акостира завинаги на пристанището в Лейт (Leith), северен Единбург. Билетът за атракцията включва запознаване с историята й, както и разглеждане на кралските апартаменти, трапезарията, слънчевата палуба, машинното отделение и всички останали помещения.

17. Кладенецът на вещиците (Witches well) – още в самото начало на Кралската миля, докато се изкачвате към Единбургския замък, малко преди официалния му вход, може да се види желязната плоча в памет на стотици жени, живели през 16-ти век, обвинени във вещерство и изгорени на клади близо до скалите до замъка.

18. Кралската ботаническа градина – открита през 1670 г. Разположена е в Inverleith Row – на около 2 км. от центъра на Единбург. Градината притежава една от най-богатите колекции с живи растения в целия свят, най-голямата колекция на китайски видове извън самия Китай, алпинеуми, стъклени оранжерии с екзотични цветя, колекции от лишеи и т. нар. двор на фосилите (Fossils courtyard)…! Входът за градините е свободен, с изключение на стъклените оранжерии.

19. Шотландска национална портретна галерия (Scottish national portrait gallery) е още един музей на изкуството в Единбург, който притежава несравнимо богати колекции от живопис, графика, скулптура и фотография, чиято цел е била да запечатат портретите на известни и значими шотландци.

20. Абатство Инхолм (Inchcolm abbey) – намира се на едноименно островче в залива Фърт ъф Форт. До абатството се стига с круизно корабче от Единбург, което се движи в месеците между Април и Октомври. Датиращо от 12-ти век, мястото е сред най-запазените монашески постройки в цяла Шотландия.

Пътуването до Единбург би могло да се съчетае с еднодневни турове или обиколки на други интересни места в Шотландия, каквито са езерото Лох Нес (на около 3 часа и половина път на север, 270 км), а прочутият и обвит с тайни Рослински параклис (Rosslyn chapel) е само на 12 км южно от Единбург!

Идеи за такива турове и други екскурзии от Единбург, билети за забележителности и обиколки на Единбург може да потърсите за конкретни дати оттук
Разгледайте списък със забележителностите и атракциите в Единбург с адрес и работно време
Може да искате да разгледате и всички хотели в Единбург

Гледка от замъка на Единбург

Оцени статията