Най-красивите европейски замъци – III

Пътеписи

16. Замъкът Шверин (Schloss Schwerin) в Германия
„Перлата“ на Североизточна Германия, замъкът Шверин се намира на 100 км източно от Хамбург и 210 км на север от Берлин в град Шверин – столица и най-стар град на провинция Мекленбург-Предна Померания. Разположен е на остров сред множество езера, които обграждат и самия град (общо 11). Великолепната неоренесансова сграда, която виждаме днес, е построена през 19-ти век, но преди нея историята му стига назад чак до 10-ти век. От векове замъкът Шверин е седалище на херцозите от Великото Херцогство Мекленбург, а днес – на местния парламент в германската провинция. Замъкът Шверин е сред най-харесваните и посещавани места в Германия и се очаква скоро да бъде вписан като световно културно наследство от ЮНЕСКО. В замъка се помещава и художествена галерия, в която се пазят произведения от немски и холандски ренесансови майстори. Друго любопитно около замъка Шверин са слуховете за дух, който от години броди из неговите стаи. „Призракът“ е наречен Petermännchen и е описван като много дребен на ръст, добронамерен и влачещ ключове по пода 🙂 Вярвате или не, съществуват даже статуи на малкия призрак, облечен в типично облекло от 17-ти век!

17. Замъкът Юсе (Château d’Ussé) във Франция
Първоначално е построен като обикновена крепост на река Ендр в долината на Лоара, на 40 км от град Тур. С течение на времето шато Юсе се превръща в един от най-чудесните примери за Ренесансова архитектура. Неговата история като замък започва след 15-ти век, а разцветът му е през 17-ти и 18-ти век. Замъкът Юсе може да се нарече приказен, не само в преносен смисъл – защото изяществото му е ненадминато, а и буквално. Това е дворецът на „Спящата красавица“ от приказката на Шарл Перо. Писателят е бил вдъхновен от красивия замък Юсе, гледащ едновременно към двете реки Ендр и Лоара, а високата осмоъгълна кула на замъка с дървен таван е заела важно място в сюжета на приказката. Днес в кулата са пресъздадени няколко по-важни сцени от „Спящата красавица“. Дневни екскурзии от Париж до замъците по долината на Лоара вижте тук

18. Пражкият замък (Pražský hrad) в Чехия
Внушителен по своите размери, Пражкият замък се извисява на хълма Храдчани в историческия център на Прага и е основен акцент на градския пейзаж. За негово начало се сочи далечната 880 г., а в Книгата на рекордите на Гинес е отбелязан като най-големия дворцов комплекс в света. Повече за Пражкия замък вижте тук

Пражкият замък на хълма Храдчани

19. Замъкът Блед (Blejski grad) в Словения
Замъкът Блед е най-старият замък в Словения, като сведения за неговото съществуване датират от 1004 г. Дострояван е почти постоянно в следващите векове, а след разпада на Австро-Унгарската империя замъкът Блед става лятна резиденция на югославските крале, а след Втората Световна война – на Тито. Днес замъкът Блед е исторически музей и е една от интересните словенски забележителности, която бихте могли да разгледате, ако пътувате през страната. Едноименният град Блед (на около 50 км от столицата Любляна) е разположен на езеро с живописно малко островче със същото име, а замъкът се извисява на 130-метрови скали над тях. Вижте хотели в Блед

Замъкът на езерото Блед

20. Замъкът на Фонтенбло (Château de Fontainebleau) във Франция
Шато Фонтенбло (на 55 км от центъра на Париж) е една от най-големите френски кралски резиденции. За цялата му история от над 800 години в него са живяли 34 монарха на Франция. Дворецът и паркът във Фонтенбло са важно културно наследство не само на Франция и са листвани от ЮНЕСКО в списъка със световнозначими обекти. Любима ловна резиденция на френските крале още от Средновековието, замъкът Фонтенбло е разширяван, променян и дострояван през цялото време от 12-ти до 19-ти век. Със своите 1530 стаи на площ около 50 000 кв. м. и 130 хектара парк, Фонтенбло се нарежда сред най-големите европейски дворци. Той е четвъртият най-посещаван замък във Франция след Версай, Шамбор и Шенонсо. Можете да посетите Фонтенбло, неговите музеи и разкошния театър на Наполеон III от 1857 г. с полудневен тур от Париж (потърсете турове и екскурзии от Париж тук)

Шато де Фонтенбло

21. Замъкът Елън Донан (Eilean Donan Castle) в Шотландия
Замъкът Елън Донан ни връща в историята на 13-ти век, когато е издигнато първото укрепление срещу викингските нашественици. Първата крепост е заемала целия остров (Еilean Donan буквално значи островът на Донан по името на епископ Донан, който се установил там и създал малко монашескo селище през 7-ми век). През следващите векове замъкът Елън Донън е имал разнообразна история. Днес той се смята за „икона“ сред забележителностите на Шотландия и със сигурност най-посещаваната атракция в района на шотландските планини (северният район на страната, т. нар. Хайлендс). Мистичното му излъчване и средновековната атмосфера на замъка са много предпочитани за…сватби. Да, това е една от популярните сватбени дестинации в цяла Великобритания! Може да посетите замъка Елън Донън, отсядайки в Инвърнес (на 100 км) или с тур от Единбург (300 км), ако сте отседнали там.

Замъкът Елън Донан във Великобритания

22. Замъкът Бойнице (Bojnický zámok), в Словакия
Словашкият замък Бойнице е също с дълга история, която започва от далечния 12-ти век. Сегашната сграда се дължи на пълна реконструкция от края на 19-ти век, а целта й била да напомня на френските замъци по Лоара. От Средновековието докъм Втората Световна война Бойнице е притежание на най-известните унгарски аристократични фамилии. След това замъкът става собственост на чехословашката държава и през 1950 г. е превърнат в национален музей. Част от атракциите за посетители на замъка Бойнице днес са ежегодните прояви като „Приказката на замъка“, летния музикален фестивал, международния фестивал „Духове и фантоми“ и други. Замъкът Бойнице се намира на 79 км от Банска Бистрица и на 185 км североизточно от столицата Братислава.

Замъкът Бойнице в Словакия

23. Алкасар де Сеговия (Alcázar de Segovia) в Испания
Замъкът в Сеговия в испанската автономна област Кастилия и Леон е отдалечен само на 90 км от столицата Мадрид. Издига се на висока скала над две сливащи се наблизо реки в началото на планината Сиера де Гуадарама. Като повечето крепости в Испания и неговата история започва като арабско укрепление, построено от династията на Алморавидите през Средновековието. Издигането на сегашната каменна конструкция на замъка започва през 1155 г. по времето на Алфонс VIII, около половин век след като Сеговия вече не е владение на маврите. Оттогава замъкът е резиденция на владетелите на Кастилското кралство, като бива периодично дострояван и реконструиран. По време на цялата си история Алкасар де Сеговия е служил не само като кралски дворец, но и като затвор, както и като колеж за военни науки. Днес замъкът попада в списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО заедно с целия исторически град на Сеговия. За почитателите на атракционните паркове на Дисни може да се окаже интересен фактът, че Алкасар де Сеговия се смята за един от замъците – прототипи на замъка на Пепеляшка… Алкасар де Сеговия може да се разгледа и в тур от Мадрид.

Алкасар де Сеговия в Кастилия и Леон

24. Замъкът Вартбург (Schloss Wartburg) в Германия
Замъкът Вартбург в немската провинция Тюрингия е един от най-добре запазените средновековни замъци в Германия. За начало на неговото съществуване се смята 1067 г. , а дългата му история е свързана с важни не само за немското общество събития и личности, поради което той е признат за световно културно наследство от ЮНЕСКО. През 16-ти век Мартин Лутер намира убежище за около 10 месеца именно там и довършва немския превод на Новия завет. През 1777 г. Гьоте живее в замъка в продължение на 5 седмици. През 1817 г. в замъка Вартбург се провежда първият Вартбургфест – събрание на 500 немски студенти, борещи се за демокрация и обединена Германия. Освен като сцена на важни исторически събития, замъкът има принос и към музикалната история. През 19-ти век Вагнер написва операта „Танхойзер“, вдъхновен от състоялото се в замъка Вартбург състезание на певците през далечната 1207 г. Замъкът Вартбург ще е вечно свързан с музиката и по друга изключително важна причина: намира се в град Айзенах – родното място на Йохан Себастиан Бах!
Още за замъка Вартбург: от него Лудвиг II черпи вдъхновение за архитектурата на своя замък Нойшванщайн в Бавария. И да, брандът леки автомобили Wartburg произлиза именно от името на този замък 🙂

Замъкът Вартбург в германската провинция Тюрингия

25. Замъкът Буда (Budavári Palota) в Унгария
Замъкът Буда „гледа“ към река Дунав и Будапеща от висотата на своите 48 метра. Началото на истински превратната му съдба може да ни върне назад към 13-ти век, когато се смята, че е била изградена първата крепост на същото място. Нищо не е запазено от нея, затова по-често се отбелязва времето, когато е завършен строежът на замък в романски стил, в чиито основи лежи и днешната сграда на замъка – годината 1356. Само 40 години по-късно Сигизмунд Люксембургски го заменя с кралски дворец в стил готика. И така, през годините замъкът и кралски дворец сменя стиловете си, докато не е унищожен почти напълно между османските нашествия от средата на 16-ти век и превземането на града от Хабсбургите през 1686 г. През 18-ти век същата династия издига малък бароков дворец, но и той не оцелява напълно…През 19-ти век той е построен отново и разширен, но за зла участ по време на Втората Световна война е разрушен при битка на Вермахта и Червената армия. С истинска упоритост през 1950 г. унгарската държава построява нова и още по-импозантна сграда на замъка Буда, като по време на строителните работи са открити и интегрирани в новия комплекс руините на кралския замък от 15-ти век. Днес в замъка Буда се помещават Националната галерия и Историческият музей на Будапеща и очевидно имат какво да разкажат за бурната история на града през вековете. Замъкът Буда е включен в почти всички обиколки на града.

Оцени статията