На Рим с любов*

Пътеписи

За Рим са изписани купища пътеписи, статии, впечатления. Свързваме го с множество клишета и всички до едно са верни – той е и люлка на цивилизацията, и е вечен, и т. н. Истината е, че просто Рим те кара не само да се влюбиш в него, но и да го обичаш цял живот. Може да си ходил там десетки пъти, но винаги се случва така, че го преживяваш различно и мечтаеш за деня, в който ще се върнеш отново.

Рим, Базиликата „Сан Пиетро“, видяна откъм Тибър

И така, ето малко подробности и по нашето пътуване до Вечния град. Пристигнахме привечер, намерихме бързо нашия хотел – на метри от Пантеона, и веднага излязохме, за да вдишаме колкото се може по-бързо познатия въздух на старите римски улици. Това беше второто ни идване в Рим, а усещането, че сме били тук само преди месец-два беше измамно, понеже от предишния път бяха изминали повече от пет години. И за разлика от други места, на които сме се връщали, за да открием с изненадващо чувство, че в действителност не са толкова впечатляващи и ярки, както в спомените ни, то с Рим беше точно обратното. Стори ни се много по-вдъхновяващ, още по-красив и завладяващ.

На следващата сутрин, след чудесна закуска и чаша италианско еспресо, се отправихме към разглеждане на безбройните интересни места из града. Сам по себе си Рим с неговите улици, сгради и площади представлява архитектурно-историческа забележителност, така че и обикновеното си шляене по улиците човек може да се осмели да нарече културна обиколка :). А и няма нищо по-приятно, докато си вървиш безцелно, да попаднеш на стара черква и да влезеш, за да я разгледаш ей така, без да си го планирал. Обаче в Рим е пълно със забележителности, които не само не може да пропуснеш специално да посетиш, а и повечето са препълнени с почитатели от цял свят и трябва да подходиш много разумно в избора на време от деня и седмицата, за да ги разгледаш на спокойствие. Доколкото то въобще е възможно в този град. В рамките на трите дни, с които разполагахме, успяхме да посетим отново най-любимите места: базиликата Сан Пиетро с Ватиканските музеи и Сикстинската капела, Пантеона, циркус Максимус, Римския форум, Пиаца дел Кампидолио, Пиаца Испания, фонтана Ди Треви, Кампо деи Фиори, пиаца Навона, фонтана на четирите реки, фонтана на Нептун, Кастел Сант’Анджело, базиликата Сан Клементе, Колизеума, пиаца Венеция, Олтара на родината… Е, няма как да бъдат изредени всички. Вижте Списък с по-важните забележителности на Рим

Базиката Сан Пиетро

Базиликата Сан Пиетро си стоеше все така неописуемо великолепна, както и когато я видяхме за първи път. Мислехме, че спомените ни са преувеличавали нейните размери и изящество. Но това не се оказа вярно, а делото на редицата майстори на Ренесанса, участвали в градежа на базиликата и площада пред нея, е истински безупречно и съвършено! Гробницата на Свети Петър с „Балдахина“, дело на великия Бернини, винаги е в състояние да ти вдъхне сили и вяра да търсиш истинския смисъл на живота, които често губим в ежедневието, опитващо се да ни налага агресивно други ценности. Този път не пропуснахме да разгледаме криптата с останките на около шейсет римски папи – също респектиращо, но и доста мрачно място. Около гроба на папа Йоан Павел II има винаги много хора и цветя, макар да са минали много години от кончината му през 2005 г.

Пред Колизеума изчакахме дълга опашка, за да влезем. Въпреки монументалното му излъчване, бихме предпочели да го гледаме само отвън, предвид историческите статистики, които изчисляват броя на убитите при различни екзекуции и гладиаторски игри за развлечение на публиката през всички години на около половин милион души. И да не е съвсем точна тази цифра, тя едва ли има особено значение и няма да промени факта, че хора са убивани за удоволствие на други хора. Така че, като влязохме вътре, навсякъде сякаш „виждахме“ сцени от минали „представления“.

Друг от символите на Рим, който не би могъл изобщо някога да ни омръзне, е прочутият фонтан Ди Треви. Малко по-претъпкано е там, отколкото би ни се искало, но няма как да си го запазиш само за теб. Уморени туристи сядат да си отдъхнат за малко, а и да хвърлят монета във водата, за да се върнат някой ден отново в Рим – според поверието. На нас не ни трябва да хвърляме монета, Рим владее сърцата и душите ни така, че всеки път, когато можем, ще сме тук 🙂 Мястото е красиво по всяко време на деня и годината, а в уличките около Ди Треви намерихме най-вкусния сладолед, който сме опитвали някога.

Фонтанът Ди Треви

Отново отделихме време за едно от най-приятните и популярни места в Рим – Пиаца Испания с известните й стълби с 138 стъпала и черквата “Тринита деи Монти” над нея. Фонтанът и стълбите са доста оживени вечер и са удобно място за срещи в града. В този район са разположени и луксозните магазини на почти всички световноизвестни дизайнери, така че любителите на пазаруването имат възможност за кратък шопинг (защо кратък ще разберете, като хвърлите един поглед в произволно избран бутик) 🙂

Понеже предишния път не успяхме да посетим галерия “Боргезе”, сега решихме да й отделим доста време. Почитателите на Караваджо, Рафаело, Тициан, Веронезе, Рубенс, на склуптурите на Бернини и Канова, ще запомнят със сигурност това великолепно място. Случи се така, че няколко часа този ден валя сняг, така че снимките от Боргезе са на фон слабо традиционен за град като Рим.

Около галерия Боргезе

Важна забележителност в Рим, пропусната при първото ни посещение, беше базиликата “Сан Пиетро ин Винколи” с веригите на Св. Петър и статуята на Мойсей на Микеланджело. Разбира се, вече „поправихме“ този пропуск. Излизаш си от там просто зареден с енергия да пътуваш, разглеждаш, научаваш, след дори съвсем кратко съприкосновение с гениалното творение на великия скулптор. А от предишното ни пътуване до Рим няма да забравим вдъхновението от досега с неговата „Пиета“ в базиликата Сан Пиетро и как, още от входа, очите на всички като магнит се приковават върху нея. Но това всъщност са обичайни чувства, които изпитваш, ходейки из Вечния град, където буквално на всяка крачка ренесансовите скулптури и художници са оставили своите творби за радост на поколенията.

Статуята „Мойсей“ в Сан Пиетро ин винколи

Е, няма как Рим да бъде разказан с думи. Трябва да бъде изживян. Обикновено и времето е дружелюбно там, така че при добра организация, удачен избор на хотел и късмет с ресторанти и кафенета, човек може да прекара няколко дни в зареждащи преживявания.

*препратка към заглавието на филма „На Рим с любов“(2012), реж. Уди Алън

Оцени статията