Към днешна дата няма държава с името Индия, сега е Бхарат

Дестинации

Делхи. От днес, понеделник, 18 септември, Индия официално променя името си на Бхарат, съобщава „24 часа“. Точно когато Холандия стана Холандия, Индия след специална парламентарна сесия стана Бхарат (Барат). Промяната на името настъпи в първия работен ден, след като премиерът Моди навърши 73 години.

Правителството на министър-председателя Нарендра Моди вече използва това име по време на срещата на върха на G-20, така че светът започна да свиква с новото (не) име на страната.

Всъщност това не е ново, поне според местните жители. Бхарат е дума на езика на хинди, за разлика от името на Индия, наложено от британците при завладяване на тези земи.

Тази мярка, която бе обявена през август, заедно с друга поредица от закони, предложени от индийското правителство за замяна на британския колониален период и п о-специално на наказателния кодекс, Наказателния кодекс и закона от 1872 г.

Освен това, в конституцията на страната, която е на й-дългата сред всички независими държави по света, Бхарат сега е признат за официално име на държавата.

Оцени статията