Два дни в Атина

Дестинации

Не знам дали и с вас е така, но всеки път, когато чуя думата „забележителност“ и първата асоциация, която изниква в главата ми е бежовият камък на атинския Партенон. Говорейки за археологически находки, гръцката столица е сред топ дестинациите, които всички почитатели на историята на човечеството и изпитващи интерес към древността не бива да пропускат да посетят. Макар от величествените храмове на Акропола днес да са останали само знаци – някои са частично, а други – напълно унищожени с времето, чувството да вървиш по същите стъпки като тези на древногръцките философи и царе е просто неописуемо. Затова неслучайно маршрутът, който описваме за разглеждане на Атина е предимно с акцент върху археологическите ценности на древна Елада, останали да векуват в този град и които го отличават от всяко друго място по света.

Одеонът на Херод Атински

Ако разполагате само с един или два дни да разгледате гръцката столица, ето най-съкратен вариант на обиколка, която, разбира се, може да бъде допълвана или съкращавана според личните предпочитания и интереси на всеки:

1-ви ден
Започваме обиколката от символа на града и несъмнено най-посещаваната забележителност – Акропола. Той може да се разглежда и бавно и по-бързо, зависи от това, дали се интересувате от археология, колко са останалите посетители освен вас или просто в какво време от деня и годината попадате там. Лятно време слънцето напича камъните до невероятни температури, затова през този сезон най-разумно би било да сте на входа му възможно най-рано сутрин (той отваря в 8:00ч. и затваря в 20:00ч.). Снабдете се непременно и с удобни обувки, защото на места камъните са протрити до блясък и опасни за ходене.

Още от начало ще минете покрай Одеона на Херод, а след това и през прочутите Пропилеи – входът на Акропола, строени от Мнезикъл преди повече от 25 века. Малко по-нагоре ще видите отблизо монументалния Партенон – най-зашеметяващият като размери храм, посветен на Атина Палада. Част от зданието и статуите в нея са безвъзвратно разрушени още през 17-ти век, след като османските турци складирали вътре барут и при една от битките с венецианците Партенонът бил взривен. Срещу Партенона се намира по-маломащабният Ерехтейон с неизвестен строител, но много интересен с асиметрията си и със своите кариатиди – шест колони-склуптури на девойки.

Ерехтейонът с кариатидите от южната страна

Леко встрани от Акрополския хълм, но достъпни със същия билет (12 евро, който важи в рамките на 4 дни), са още Театърът на Дионис, Храмът на Зевс, Античната агора и Керамикос, както и музеят на Акропола и още няколко музея.
Често на входа на Акропола стоят файтони и разходката с тях е доста по-прохладна и приятна, ако сте в Атина посред лято. Те ще ви разведат из уличките на Монастираки – районът с най-големия бит пазар, където се продава буквално всичко, ще видите Агората, Керамикос – древно гробище, сега музей на открито.

В зависимост колко време отделите на археологическите забележителности, чиито брой е наистина внушителен, може да стане време за обяд, а може и за вечеря 🙂 В Монастираки има приятни таверни, няма да сгрешите. Той е и един от по-туристическите райони на Атина, а в този град е препоръчително да внимавате къде точно попадате…

След кратка почивка за обяд се отправяме към площад Синтагма, където е и гръцкият Парламент. Там на всеки кръгъл час се сменят стражите и се събира тълпа, а зрелището е кратко и леко смешно :). До него е хотел „Крал Джордж II” – емблематичен петзвезден хотел, първоначално част от двореца (днешната сграда на Парламента), а по-късно превърнат в хотел, чийто пръв гост бил именно крал Джордж II. През 50-те и 60-те години на миналия век в него са отсядали редовно личности като Аристотел Онасис, Мария Калас, Грейс Кели, Франк Синатра, Мерилин Монро и др.

Атинската Академия на улица Венизело

Продължавайки по главната улица на Атина „Венизело” („Панепистимиу”), съвсем скоро ще видите Академията на Атина, Университета и Библиотеката.
Следобедът може да посветите на някой от многото музеи в града като например Националния археологически музей, Музея Бенаки, Музея на Цикладското изкуство, на Македония, на Византия и Християнството и други.
Вечерта може да се върнете в района около Акропола – Тисион, за да вечеряте, съзерцавайки осветения Акропол, а на нощна светлина той изглежда по-внушителен, отколкото сутрин всред прахоляка от неспирните тълпи туристи.
Морски дарове с бяло вино на фона на Акропола в някой от приятните ресторанти в Тисион – един чудесен завършек на деня, посветен главно на историята и археологията!

2-ри Ден
Сутринта може да продължите с разходката по музеите, включени в билета за Акропола, тъй като, ако държите да обиколите всичко, за ден няма да успеете. Ще искате да отидете и до Арката на Адриан, а и до Олимпийския стадион.

Не бива да пропускате гледката към града от най-високото място в Атина – хълма Ликабетус.

Театърът на Дионис

Следобедът може да се придвижите до Пирея – най-голямото гръцко пристанище и изобщо едно от най-натоварените на цялото Средиземно море. То е отдалечено на около 12 км от центъра на Атина и е доста приятно за разходка, най–вече зоните Микролимано – където акостират малки лодки и Зеа марина – яхтено пристанище с множество заведения около брега, откъдето се вижда и терминалът за големите пътнически кораби. В Пирея може още да се разходите из Кастела – разположен на хълм, районът е известен с красивите си къщи, а от уличките му се разкриват чудесни панорамни гледки. Може да посетите някоя от прекрасните църкви навсякъде из града или да разгледате Морския музей.

Зеа Марина, Пирея

Вечерта, след като се върнете в Атина, непременно трябва да прекарате в живописния район Плака със стари улички и сувенирни магазинчета, както и да вечеряте в някоя от множеството таверни. Цветно, шумно и приятно е в този може би най-туристически квартал на гръцката столица. Храната е вкусна, атмосферата е оживена, а от малките площадчета, където уличките се пресичат, се вижда отново Акрополът там горе и наистина Атина от тук изглежда като мястото на срещата на гръцките богове…

Гледка от хълма Ликабетус

Оцени статията