Дъблин топ 10

Пътеписи

С колкото и време да разполагаме в Дъблин, то все едно няма да е достатъчно за всички забележителности и активности, които можем да опитаме. Затова не е излишно предварително да си изготвим списък с предпочитани места и атракции, в които да се „впишем“ през времето, което ни е отредено да прекараме в ирландската столица. Все пак има известен брой места, които са толкова емблематични за нея, че е препоръчително да попаднат във всеки от вариантите на списъка…

И така, ето нашия избор от топ 10 забележителности и атракции в Дъблин:

10. Улица О’Конъл (O’Connell Street)

Няма как най-напред да не минем по главния булевард в Дъблин с монумента на светлината (The Spire) – най-високата скулптура в света и с паметника на Даниъл О’Конъл (O’Connell monument), да прекосим моста О’Конъл, за да се озовем от южната част на реката Лифи, района на Темпъл бар и Тринити колидж.

9. Музей на бирата „Гинес“(Guinness storehouse)

Макар че навсякъде из ирландските пъбове се лее Гинес, музеят предлага по-задълбочено изживяване, съчетано с кратка разходка из историята на легендарната бирария и личността на нейния основател Артър Гинес. Турът завършва на 7-я етаж в Gravity Bar с халба от тъмното пиво в съчетание с панорамни гледки, разкриващи се от прозорците на бара. Резервации за Guinness Storehouse

Галерията (с безплатен вход) дава достъп до над 15 000 произведения на европейската живопис, графика и скулптура, създадени между 13-ти и 20-ти век. Сред колекциите се намират творби на Караваджо, Гоя, Рембранд, Моне, Ван Гог, Пикасо, Канова и много други прочути имена.

7. Дъблински замък (Dublin Castle)

Замъкът на Дъблин е с дълга история, започнала през 1204 г. и за времето на съществуването си е бил крепост, затвор, съкровищница, съд, както и седалище на английската власт в Ирландия в продължение на 7 века. И днес в него се състоят официални събития и церемонии, защото Дъблинският замък продължава да е в центъра на ирландската история като представителен правителствен комплекс. Голяма част от замъка е отворена за посетители, които могат да видят държавните апартаменти, градините, кралския параклис, 2 музея, библиотека и други. От средновековната сграда на замъка до днес е оцеляла само нормандската кула и бивш затвор (Record Tower), датираща от 1226 г. В нея сега се помещава Музеят на полицията. Всички други части на замъка са резултат от реконструкции през 17-ти, 18-ти, 19-ти и 20-ти век.

6. Музей на писателите (Dublin Writers Museum)

Помещаващи се в красива сграда от 18-ти век, музейните колекции фокусират върху историята и творчеството на знаменитите ирландски писатели и драматурзи през последните 300 години. Дъблин се гордее с цяло множество литературни знаменитости от световна величина като Оскар Уайлд, Джеймс Джойс, Джордж Бърнард Шоу, Самюъл Бекет, Джонатан Суифт и много други. Затова, ако за един уикенд в Дъблин няма достатъчно време за посещение на отделните музеи на всеки от тях (къщата на Оскар Уайлд, музеят и кулата Джеймс Джойс, центърът Джеймс Джойс и т. н.), то Dublin Writers Museum е добра алтернатива, още повече, че вътре са представени и редица други ирландски писатели.

5. Катедралите Крайст чърч (Christ Church Cathedral) и Свети Патрик (St. Patrick’s Cathedral)

Най-старата катедрала на Дъблин Крайст чърч е любопитна не само от историческа гледна точка със запазените си подземия от далечния 12-ти век, а и със забележителния си архитектурен стил, резултат от няколко реконструкции. Най-мащабната от тях, в края на 19-ти век, оформя днешния й силует, заедно с красивия каменен мост към Залата на синода (- днес музей „Дъблиния“, Dublinia). Криптата на катедралата, за която вече стана дума, се счита за най-дългата на Британските острови с нейните 64 метра. Другата катедрала „Свети Патрик“ е наблизо в същия район, а цветните алеи с пейки в двора й са приятно място за кратка почивка преди следващия обект в обиколката на дъблинските забележителности.

4. Корабът Джини Джонстън (Jeanie Johnston Tallship)

Това е една доста препоръчвана атракция за всеки, който има желание да научи повече за съдбовния за Ирландия исторически период на Големия глад (1845 – 1852) и масова емиграция към Северна Америка. „Джини Джонстън” е един от корабите, превели през Атлантика до Новия свят над 1 милион ирландци. Самият „Джини Джонстън” е извършил 16 курса и превозил над 2 500 души, а сред посетителите в тура често се намира някой далечен правнук или – внучка на тогавашен пътник от кораба. Турът из кораба „Джини Джонстън“ трае около час и се води от гида на кораба (на английски език).

3. Темпъл бар (Temple Bar)

Районът от южната страна на река Лифи е оживен център на нощния живот. Тъй като е пълен с всевъзможни ресторанти и ирландски пъбове с жива музика, както и с доста хостели, хотели и апартаменти, всеки гост на града рано или късно се озовава в Темпъл бар. Сред най-популярните заведения са The Auld Dubliner, Old Storehouse, Oliver St. John’s Gogarty’s Pub, Temple Bar Pub и атмосферата им е невероятна в какъвто и час от деня да попадне човек там!

2. Мостът Ха’пени (Ha’penny Bridge)

Железният мост с арка на метри от Темпъл бар е един от символите на Дъблин, а и едно от най-фотогеничните места в ирландската столица на фона на цветните сгради около река Лифи. Първият пешеходен мост над реката е построен през 1816 г. от Уилям Уолш, собственик на фериботите, с които преди това се преминавала реката, който получил в замяна правото върху такса от половин пени за всеки преминаващ за следващите 100 години. Официалното име на моста е мост Лифи, но популярното му название е Ха’пени – от тол таксата, събирана от Уолш.

1. Тринити Колидж и Старата библиотека с келската книга (Trinity College, Old library)

Ако обичате старите библиотеки, непременно посетете Дългата зала (Long room) в Старата библиотека на Тринити колидж с над 200 000 тома! Билетът за библиотеката включва и залите, посветени на Келската книга (Book of Kells) – илюстрован ръкопис от 9-ти век на четирите евангелия от Новия завет. За посетителите са изложени два от 4-те тома на Келската книга. Резервации за Старата библиотека с Келската книга

Има и още един „номер 1″ сред атракциите и забележителностите на Дъблин, ако човек има късмет да попадне там по време на празника на Свети Патрик, 17 март и това е

Парадът за деня на Свети Патрик (St. Patrick’s day parade)

Пищно шествие, приповдигнато настроение, живописна атмосфера с много, ама наистина много зелени шапки, диадеми и всякакви други креативни решения в носенето на символа на Св. Патрик – зелената трилистна детелина, много музика, бира и усмихнати млади хора, които продължават да празнуват до късно след приключването на парада. Ето и видео от шествието, тръгващо от площад Parnell и улица O’Connell:

В заключение можем да кажем, че Дъблин не ни поставя в ситуация да избираме категорично една тема на пътуването, а ни предоставя свободата да комбинираме различни тематични преживявания и атракции. Градът е „отворен“ за всякакви съчетания между културно-исторически обиколки, гурме туризъм, спортни събития, еко туризъм в близките околности, литературни, театрални, музикални вечери и още редица други видове туризъм. Каква комбинация да си изберем за ограничения брой дни в нашето пътуване, това трябва да е въпросът 🙂

„Задължителната“ халба бира в Дъблин: Guinness Кулата Бедфорд на Дъблинския замък Old Strorehouse в Темпъл бар
Мостът на катедралата Крайст чърч Мостът Ха’Пенни Районът на Ballsbridge

Оцени статията