Далечни брегове

Пътеписи

Има ли по-красиво място от Карибите? Няма как да знаем, преди да обиколим целия свят, но със сигурност Карибите са прекрасни и си заслужават многочасовия полет от Европа.

Карибските острови, но къде по-точно? Става дума за Доминиканската република като най-посещавана дестинация в този регион. Отдалечена на 8-9 часа полет от някое западноевропейско летище, тя е доста по-различна, сравнена с нашия европейски и модерен свят. Безкрайни плажове, гледащи или към безбрежния океан или към тъмносините води на Карибско море, интересни и усмихнати хора, които въпреки нелекия си живот, си подсвиркват рано сутрин в някой от местните ритми…Топъл и влажен въздух, изненадващи и краткотрайни дъждове, ярко зелена растителност, игуани и други екзотични животинчета. На плажа пред хотела няма чадъри, тази роля изпълняват и то много по-естетично, финиковите палми. Градините около хотелите изглеждат просто като гигантски оранжерии за холандски цветя. Кротони, калатеи, фикуси и всички други екзотични растения, които сме свикнали да виждаме само по цветарските магазини, тук си виреят най-свободно и естествено. Меренге и бачата звучат по цял ден и тази музика остава натрапчиво в съзнанието и вместо към танцови стъпки, повече предразполага към мързел както никоя друга музика.

Храната
Тук е раят на ол инклузива и за разлика от българските курорти в Доминикана почти не е възможно да е другояче. Поне в отдалечените от Санто Доминго места със сигурност би било твърде рисковано да се храните някъде извън хотелските комплекси, ако изобщо намерите подходящо място. В градчетата около източното крайбрежие видяхме как се продава месо – то просто си виси по сергиите на улиците на 32-градусова жега. Но пък ресторантите и храната в хотелите е безупречна и като качество и като избор. Във висококатегорийните хотели има по няколко ресторанта и то с различна тематика на кухнята.

Хотелите
Добре е да имате предвид, че местната категоризация на хотелите не винаги съвпада с нашите разбирания за 4-и 5-звезден лукс и би било добре да се спрете или на хотел от известна верига, която сама по себе си гарантира броя звезди или ако все пак предпочитате някой местен хотел, поне да се провери по каталозите на някой от големите туроператори с колко звезди е удостоен, защото те със сигурност отразяват реалното ниво на комфорта и услугите в хотела. Но общо взето по най-посещаваните курорти малки и независими хотели трудно ще откриете, повечето са част от вериги, опериращи из целия Карибски регион.

Хотел около Пунта Кана – настаняването е в двуетажни вилички

Малко география
Някои може би не знаят, че Доминиканската република и Хаити делят един остров – Еспаньола – това е и мястото, където за пръв път е стъпил кракът на Христофор Колумб през 1492 година. Еспаньола е един от Големите Антилски острови заедно с Куба, Ямайка и Пуерто Рико. Като ориентир, когато избираме конкретно място за почивка в Доминикана е добре да се знае, че Карибско море и столицата Санто Доминго се падат на юг. По южното крайбрежие се намират известните курорти и плажове Boca Chica, Juan Dolio, Bayahibe, а едни от най-предпочитаните курорти са по източния бряг – плажът Bavaro и районът на Punta Cana, където кацат почти всички чартърни полети. Курортите около Puerto Plata, където също има международно летище, както и Sosua, Cabarete, Samana, са разположени по северното крайбрежие, което гледа към Атлантическия океан. В северната част се пада и най-високата планинска верига на острова, а влажният сезон там настъпва в различно време от този по останалите крайбрежия на страната. По принцип навсякъде другаде дъждовният период е в месеците между Май и Октомври, а на север – между Ноември и Януари.

Цветът на водите в Карибско море

Културни и природни забележителности
Местната култура е смесила традициите и историята на коренното население – индианците от племето Таино, испанските колонизатори и африканските роби. Най-добре е да си организирате поне еднодневна екскурзия до Санто Доминго и Колониалния град там, в който са струпани почти всички най-интересни архитектурни паметници от времето на Испанската империя. Столицата на Доминиканската република е най-старият град на Карибите, а забележителностите й са част от световното наследство според ЮНЕСКО.

Тръгване с лодки от плажа Bayahibe

Друга възможност за прекарване на свободното време, освен да мързелувате на плажа е разходка с катамаран до националния природен парк – остров Саона. Там няма хотели или други сгради, само навеси от палмови клони и дървени пейки около плажа за приготвяне на барбекю. Островът е див и ненаселен, във водите на Карибско море още на 15-20 см дълбочина плуват цветни екзотични рибки, водата е топла, а пясъкът – най-фин. Прибирането от този рай става със скоростни лодки, а по обратния път има плитчина навътре, където можете да плувате и да се гмуркате над пясъчно дъно, осеяно с морски звезди и други водни обитатели, ако разбира се, не ви е страх от самия факт, че сте на километър от брега.

На връщане от природния парк Саона

Какъв е визовият режим за Доминиканската република?
Полезно е да знаете, че за да пътувате до Доминикана с цел туризъм вече не ви трябват визи, ако ще стоите там не по-дълго от 30 дни, а само паспорт с 6-месечна валидност. При влизане в страната се купува туристическа карта, която струва 10 USD. При напускане на Доминиканската република се дължи друга такса от 20 USD, която се заплаща на летището преди обратния ви полет.
С други думи, нищо не ви пречи да пътувате до този Карибски остров и да вдишате малко тропически въздух покрай някой от красивите му брегове поне за седмица, да послушате звуците на бачата, за да останат завинаги в ума ви заедно с невижданите цветове на водата, растенията, морското дъно и хоризонта.
Разгледайте хотели в Доминиканската република

Плажът Баваро в Доминиканската република

Бреговете на остров Саона

Оцени статията