Барселона за всички

Пътеписи

Независимо с какви нагласи е решил да пътува до Барселона, човек спокойно може да тръгне за там без никакво предварително планиране или проучване. Просто историята, изкуствата, културата и градската среда не само са формирали там уникална атмосфера, но и предоставят безкраен „списък” от варианти за съвършено разнообразни преживявания. Веднъж озовали се в каталунската столица, със сигурност ще намерите не само атракции и забележителности по ваш вкус, но ще ви чакат и куп други неизследвани възможности.
Виж всички хотели в Барселона

Символът на Барселона – Саграда Фамилия

Ето вариант за обиколка на някои от най-популярните забележителности на Барселона, разделени по интереси:

Катедралата Светото Семейство (Sagrada Familia), Дворецът Гюел (Palau Guell), каса Мила (La Pedrera/casa Mila), каса Батийо (Casa Batllo), Паркът Гюел (Parc Guell) са безкрайно вдъхновяващи за ценителите на архитектурата и на гениалността на световно признатия Антони Гауди. Забележителният „ар нуво“ стил на каталунския архитект се е превърнал в символ на Барселона, разпознаваем навсякъде. Катедралата в строеж – единствена по рода си в наши дни, къщите, дворецът Гюел и паркът, където се намира и домът на Гауди, разкриват в детайли уникалния стил на архитекта, чийто почерк може да се види почти навсякъде в града, както и на почти всички сувенири 🙂

Бари Готик (Barri Gotic) – сърцето на Стария град (Ciutat Vella), на чиято територия всички почитатели на историята се чувстват съвсем комфортно. Тесните улички със средновековни сгради встрани от Рамблата, чиито партерни етажи днес приютяват множество бутици, отвеждат до впечатляващата градска катедрала „Санта Круз и Санта Еулалия”.

Неоготическият мост на улица Carrer del Bisbe, Barri Gotic

Готическият квартал е изпълнен със забележителности като Базилика Ла Мерсе, неоготическия мост на улицата на архиепископа (Carrer del Bisbe), църквата Санта Мария дел Пи (Santa Maria del Pi), Сградата на кметството(Casa de la Ciutat ) и Двореца на каталунската автономна власт(Palau de la Generalitat de Catalunya) – разположени на площад Сант Жауме, Пласа Рейал (Plaça Reial), където може да поседнете за кратък отдих в някое от приятните ресторантчета, преди да продължите разходката из Барселона. И въпреки, че скорошни проучвания доказват, че не всички сгради в готическия квартал са толкова стари, колкото се твърди (като например фасадата на градската катедрала), те не биха могли да променят цялостното излъчване на мястото като едно от най-очарователните в Барселона.

Барселонската катедрала, интериор

Рамблата (La Rambla) – известната Барселонска улица започва от Площад Каталуния и стига до Паметника на Христофор Колумб (Mirador de Colom) на Port Vell (Старото пристанище). На нея се намира прочутият оперен и балетен театър Лисео(Gran Teatre del Liceu), но не само той е причина за силния артистичен дух, владеещ цялото пространство наоколо. Можете буквално да се разхождате върху невероятната улична мозайка на Хуан Миро в характерния за него сюрреалистичен стил, а тротоарите постоянно са окупирани от множество улични артисти, някои наистина забавни, други – малко странни, че дори и плашещи.

Рамблата с паметника на Колумб

Кафенето Café de l’Opera, което се намира точно срещу театъра е със запазен виенски интериор от средата на 19-и век, а мястото води началото си още от 18-и век. От 1929 г. досега кафенето няма нито един почивен ден, дори и по време на Испанската гражданска война. Няколко музея са разположени по улицата и ако сте в настроение за разглеждане, може да си изберете подходящия за вас измежду Палау Гюел (в пресечка на метри от Рамблата), Центъра за изкуства Санта Моника (или Музей на съвременното изкуство на Барселона – Centre d’Art Santa Monica), Музея на восъчните фигури (Museu de Cera) и Морския музей (Museu Maritim), разположен на мястото на средновековни корабостроителници (Drassanes). Още нещо, което не бива да пропускате в никой случай да направите, разхождайки се по Рамблата, е се отбиете до оживения и пъстроцветен пазар Бокерия (La Boqueria).

Барселонета (La Barceloneta), Порт Вел (Port Vell) и яхтеното пристанище – крайбрежната зона в района на Стария град (Ciutat Vella). Плажове, яхти, множество барове и ресторанти – това най-общо ще видите в този район. Някои от заведенията са плаващи, като най-оживени и приятни стават вечерно време.

Аквариумът на Барселона

• В същия район се намира Аквариумът на Барселона – доста вълнуваща атракция, особено за хората, пътуващи с деца. Семействата могат също да посетят и Зоологическата градина до парка Цитадела (Parc de la Ciutadella), която е отдалечена на пешеходно разстояние от Аквариума. Не само децата ще се възхитят на разнообразието от животни в зоопарка, както и на усилията в поддържането на среда, възможно най-близка до естествената. Не пропускайте да посетите секцията със змии и залата с крокодили …брррррр!

Зоологическата градина на Барселона

Ел Борн (El Born) – така се нарича кварталът в близост до Barri Gotic. Той е популярен най-вече със своята средновековна улица Монткада (Calle Montcada), на която днес се намира Музеят на Пабло Пикасо (Museu Picasso), както и с особено красивата църква “Санта Мария дел Мар”(Santa Maria del Mar).

Хълмът Монжуик (Montjuik) се извисява над пристанището и е достъпен по няколко начина, един от които е въздушният лифт (Teleferic / Funicular) от Порт Вел. Разходката до там е приятна, сред екзотична зеленина и разкрива гледки отвисоко, недостъпни от друго място в града. На Монжуик се намират куп барселонски атракции, сред които Националният дворец (Palau Nacional), който помещава Националният музей на каталунското изкуство, Магическите фонтани (Font Magica), Побле Еспаньол, Фондацията „Жоан Миро“ и други.

Камп Ноу (Camp Nou) – нито един истински футболен фен няма да пропусне да посети световно известния стадион, който е и дом на футболен клуб Барселона.

Барселонската триумфална арка, построена през 1888 г.

Средиземноморската кухня. Вкусната храна заема култово място в посещението на каталунската столица. Не е рядкост някои туристи да я определят като основна цел на своето пътуване, иначе гурме туризмът нямаше да е познат на света 🙂 Лесно е да откриете хубава храна в Барселона и е препоръчително да опитате възможно най-различни рецепти по време на престоя си там. Блюдата с морски дарове в ресторантчетата около Порт Вел са невероятни, а и не само там, разбира се. Всевъзможни тематични заведения за хранене изкушават посетителите навсякъде из града и само силна воля и фокусирано мислене ще ви помогнат да решите кое точно да изберете, а също и да се спасите от преяждане 🙂

морски дарове на пазара La Boqueria

Шопинг райони. Слабо вероятно, но все пак – в случай, че никоя от гореизброените идеи не съвпада с вашите интереси и пазаруването е единственият мотив, който може да ви накара да обикаляте улиците на града, то Барселона пак е подходящото място за вас. Започвайки от плетеницата от улици с магазини на Бари готик и Рамблата, минавайки през Площад Каталуния нагоре по булевардите Passeig de Gracia и Avenida Diagonal, ще видите почти всички известни световни марки, някои с повече от един магазин, в които предлагат различни колекции. Не пропускайте и търговския център El Corte Ingles. Само внимателно после със свръхбагажа на летището 🙂

Е, както виждате, всеки може да прекара поне седмица в Барселона, правейки това, което предпочита, дори и да не е наясно предварително как точно желае да си прекара времето.
Ако случайно пристигнете в този град уморени и без особено желание да препускате по забележителности, просто първата вечер излезте и се поразходете по Рамблата, пошляйте се из близките магазини, а за вечеря отидете до някое от приятните ресторантчета около яхтеното пристанище. Със сигурност още на следващата сутрин ще се събудите бодри и в настроение, заредени с изгарящо нетърпение да започнете да изследвате невероятните културни и исторически съкровища на Барселона! А там те никога не свършват.

Галерия:

Стъклописи в Саграда Фамилия Саграда Фамилия, фасадата на страстите В Музея на восъчните фигури
Пазарът La Boqueria, Барселона Пред парк Гюел, Барселона Бари Готик, Барселона
Жилището на А. Гауди в парк Гюел Бари Готик Бари Готик
Зоологическата градина в двора на Барселонската катедрала Аквариумът
Зоологическата градина Къщата Батийо, Барселона Саграда Фамилия, Барселона – фасадата „Рождество“

Оцени статията