8 от най-безопасните дестинации за соло пътешественички

Любопитно

Винаги е предизвикателство да пътуваш самостоятелно, но особено ако си жена, следва да подбираш още по-внимателно избора на дестинация. Все още в доста райони на света да пътуваш сам не е препоръчително, а в други трябва да следваш местната култура особено в обличането, както например в консервативните общества на редица държави от Близкия Изток и Африка. В доста държави от Южна Америка пък нивата на престъпност се оказват основна „спирачка“ за самостоятелните пътешественици, а пътуването става още по-рисковано, ако се предприема от жени. Но на другия полюс, за щастие, стоят много други дестинации, които са истински рай за свободните пътешественички и предлагат напълно сигурна и комфортна среда за обиколки и опознаване на местните природни, културни и всякакви други забележителности. И така, ето 8 от най-сигурните и безопасни дестинации за жени по света:

1. Нова Зеландия

Препоръчват Нова Зеландия дори като най-подходяща за първи опит в соло пътешествията. Сигурна и спокойна, тя е отличен избор за всички, обичащи природните забележителности. С изумителните си пейзажи, вулкани, плажове, малки селища и множество възможности за разнообразни активности, тя е една от страните – образец за еко туризъм.

Националният парк Тонгареро, Нова Зеландия

Плажната ивица на Нова Зеландия е дълга 9 000 мили и е осеяна с множество девствени плажове

Cathedral Cove на Северния остров

2. Дания

Дания е една от най-дружелюбните и свободни дестинации, в които соло пътешественички от цял свят могат да се чувстват напълно комфортно и сигурно. Дания държи челно място в „Годишния индекс на щастието“, а Копенхаген е сред най-екологично чистите столици в Европа и света. Пътуващите из страната имат богат избор между културно-исторически и природни атракции, разнообразна кухня и вълнуващи места за шопинг и модерни развлечения.

Нихавн в Копенхаген е сред най-емблематичните и красиви места в Дания

Замъкът Егесков в Дания (около 30 км от Оденсе)

3. Исландия

С едно от най-ниските нива на престъпност и с уредена инфраструктура за туризъм, Исландия се сочи за една от най-леснодостъпните дестинации за соло пътувания в света. Жените пътешественички често я избират за старт на своето хоби и поради дружелюбните местни хора, за които би било абсурдно да те измамят в сметката за такси или пък в някой бар. „Земята на огън и лед“, както Исландия е наричана, притежава контрастни природни забележителности – действащи вулкани и едни от най-големите глетчери в Европа, които могат да се обиколят чрез вълнуващи и разнообразни турове от по няколко часа, тръгващи от столицата Рейкявик.

Северното сияние над Исландия

Типичен исландски пейзаж

4. Остров Бали в Индонезия

За разлика от други места в Индонезия, остров Бали е безопасно и предпочитано от жените пътешественички място за почивки и екскурзии. С уникалните си будистки храмове, зашеметяващи плажове и добронамерено местно население, Бали с основание носи името „Земя на боговете“.

Остров Бали, Индонезия

Дворецът Клунгкунг на остров Бали

Храм Сарасвати в Убуд, остров Бали

5. Австралия

Пълна с хостели, кафенета и ресторанти за свободно пътешестващи хора, Австралия е истински уредена, а в същото време изключително любопитна и разнообразна дестинация. Тя е световно популярна за сърфисти, за любители на винени дегустации, за почитатели на дивата и уникална австралийска флора и фауна, за любители на кемпери и на още десетки разнопосочни интереси, но в случая попада и в топ 8 на най-препоръчваните и безопасни места за странстване от жени.

Австралия е рай за сърфистките

Австралийският град Мелбърн

6. Швейцария

Излишно е да казваме колко развита и уредена е Швейцария, а тя със сигурност попада и в най-предпочитаните и сигурни места за пътуващи самостоятелно жени. Разнообразието, което предлага тази дестинация, варира в широки граници между практикуване на зимни спортове или летен хайкинг из Швейцарските Алпи и обикаляне по музеи и галерии в градовете, задължително съчетано и с време за уютните кафенета и шопинг центрове на Женева, Цюрих, Базел…

Старият град на Люцерн

Зелените и живописни Швейцарски Алпи

7. Дубай (ОАЕ)

Макар да е представител на друга култура и религия, характерна с консервативни представи за мястото на жените, емирството е изключително безопасна туристическа дестинация за пътуващите жени. Високата степен на сигурност в Дубай се дължи на драконовските мерки на местните полиция и закони, където криминалните деяния като цяло са сведени до минимум. Соло пътешественичките могат да бъдат спокойни за своята сигурност, а вече въпрос на личен избор е доколко ще спазват местните препоръки за облекло на обществени места.

Гледка от най-високата сграда в света – Бурж Халифа

Сандбординг из пустинята на Дубай

8. Канада

Канада се препоръчва като една от най-спокойните и предразполагащи към соло пътешествия държави в целия свят. Търсещите културни забележителности и прояви, ще ги намерят в разнообразие в Монреал, Торонто, Ванкувър, Отава, а любителите на дивата природа ще се чувстват идеално сред огромен брой национални паркове, предоставящи неизчерпаеми възможности за хайкинг, рафтинг, ски, наблюдения на китове, полярни мечки и други активности на открито. Развитата туристическа инфраструктура и нивото на сигурност превръщат Канада в една от най-любимите дестинации на жени-пътешественици от цял свят.

Канадската природа е основен мотив за пътешествениците

Край канадския бряг на националния парк Ниагара Фолс

Оцени статията