5 най-популярни дестинации за дълъг уикенд

Пътеписи

С градския ритъм на живот все по-рядко можем да отделим много на брой дни за пътувания и екскурзии. Годишната отпуска изтича бързо с дните за почивка през лятото, докато търсим релакс на плажа или сред планината. При пътуванията тип сити брейк за малцина е реалност възможността да останат седмица или повече в желаната дестинация и все по-често дългият уикенд се налага като най-предпочитаната продължителност и форма на пътуване. Съчетавайки двата почивни дни в края на седмицата, ни остава да отсъстваме от ежедневните си задължения най-много ден. А пътуването, дори и за кратко, както знаем, винаги се отразява освежаващо!

Кои са 5-те най-популярни дестинации за дълъг уикенд – едновременно леснодостъпни за пътуване от България, разнообразни и вдъхновяващи? Ето нашият избор:

5) Лондон

Лондон, Парламентът, снимка: flickr

Е, чудесно би било да „заживеем” в Лондон поне за две седмици, за да вдишаме по-дълбоко от космополитната му атмосфера, но пък и не е лош вариант да прекараме там серия от дълги уикенди, осъществени по различно време през годините. Радваме се на времето :), сравняваме с предишния път, в който сме били и се втурваме към новите, непознати и неизследвани все още места. В този град, чийто културен афиш за деня надвишава едногодишния в някой от големите градове в България, винаги ще намерите подходящата постановка, балет или концерт, за да прекарате една от вечерите си през уикенда по най-уникален начин. Галериите и музеите са също многобройни, а един от дните може да прекарате в близките околности на Лондон, отскачайки до някой замък (Уоруик, Уиндзор, Алънуик и други), до Стоунхендж или до Оксфорд и Стратфорд-он-Ейвън…Каква по-добра идея от това да прекарате зареждащ ден сред английската провинция, която за разлика от Лондон, е навсякъде свежа и зелена, а хората – усмихнати и приятелски настроени без изключение!

4) Венеция

Благодарение на все повечето навлизащи и на нашия пазар лоу кост авиокомпании, Венеция е вече „на една ръка разстояние”, а не задължително дестинация с автомобил от България. Полетът от София трае по-малко от 2 часа. Летището в Тревизо предлага удобен транспорт, съобразен с часовете на кацане и излитане на всички нискобюджетни линии, а цената е съвсем разумна. С придвижването от Тревизо стават 3 часа – точно толкова ви дели от гледките към Сан Марко и от разходката с гондола по Канал Гранде. Остров Венеция е чудесен избор за един дълъг уикенд – напълно достатъчен за разглеждане на забележителностите, за обиколка и на близките острови Лидо ди Венеция, Мурано, Бурано. Ако ви остане още свободно време, отскочете до близкия град Падуа (40 км от Венеция), заслужава си!

3) Берлин

Панорама на Берлин с река Шпрее

За разлика от остров Венеция, Берлин е огромен, забележителностите му не са скупчени на едно място, а са пръснати наистина из целия град и един уикенд няма да бъде достатъчен, ако искаме да видим и посетим всичко, което би трябвало. Ако си оставим и повече време за ресторанти и бирарии, ще се наложи да пътуваме поне няколко уикенда до германската столица, преди да можем да помислим, че сме я опознали. Без да обричаме едни забележителности на липса на внимание за сметка на други, все пак в Берлин, ако сме само за 3 дни, трябва да си изготвим списък с най-желаните за посещение места. През по-топлите месеци разходката с корабче по Шпрее е чудесна възможност да започнем опознаването на града, а наблизо са Берлинската Катедрала, Бранденбургската врата и Райхстагът – все задължителни места в обиколката на Берлин!

2) Рим

Рим, Фонтанът ди Треви, снимка: flickr

Вечният град си е истинска вечна дестинация! Дори и да си бил там много пъти преди, няма начин да си видял абсолютно всичко, заслужаващо да бъде видяно. Шедьоврите на Ренесанса или на Древния Рим, безбройните църкви, фонтани и галерии, забележителните сгради, приятните ресторанти и тратории са толкова много, че и всяка година да пътуваме до Рим, пак няма начин да не пропуснем нещо. Рим се радва на прекрасен климат и това е още едно предимство, когато решим, че имаме нужда от „бягство” за уикенда в последния момент – не се съобразяваме със сезона и имаме всички предпоставки да прекараме чудесно по всяко време на годината.

1) Барселона

Барселона, Пласа Рейал

Барселона е нашият безспорен фаворит в тази класация, благодарение на стотиците възможности за забавление, релакс, културни обиколки, музеи, кина, театри, концерти, шопинг, гурме преживявания, плаж през топлите месеци и какво ли още не. Градът не може да бъде скучен нито за романтични двойки, нито за младежки групи, нито за соло пътешественици, а още по-малко за семейства с деца. Трудно е, разбира се, един толкова пъстър град да бъде „разучен” и обиколен за някакъв си уикенд, но уикенд пътуването е вариант пред това никога да нямаме време и възможност да посетим Барселона. А ако вече сте били в каталунската столица преди, през следващото пътуване до там ще откриете, че Гауди е наистина гениален, но в града има още безчет архитектурни ценности, а Рамблата е само една от улиците :), a и още много други градски„тайни”. Барселона е много повече от всички клишета, изписани за нея и пътуването до там е винаги изненадващо и вдъхновяващо!

Оцени статията