5 любими гръцки острова за лятна ваканция

Дестинации

Макар лятото да е дошло отдавна, а с него и мислите и нагласите за ваканция и море, все още може би има нерешили накъде да поемат след месец или два. Ето нашите топ 5 гръцки острова с типична атмосфера, предразполагаща към плаж и плуване денем, а в топлите вечери – към пиене на узо сред аромата на приготвени на плоча морски дарове.

Остров Крит
Крит е най-южният от всички острови на Гърция и може би надарен с най-значимо историческо наследство, това на Минойската цивилизация – първата европейска цивилизация. Дворецът на цар Минос и всичко свързано със старогръцките легенди за лабиринта на Минотавъра се намира именно на Крит – в Кносос, съвсем близо до Ираклион, главния град на острова.

Плажната лагуна Балос на остров Крит

Островът е най-големият за цяла Гърция, бреговата ивица – огромна и съответно изборът от селища и плажове за прекарване на лятната ваканция е изключително голям. Ираклион, Чания (Ханя), Ретимно, Херсонисос и Агиа Николаос – всичките по северното крайбрежие, са сред най-големите селища и курортни зони. Ако решите да пътувате с ферибот, това са и основните пристанища, а полетите най-често кацат на летището в Ираклион (летища за международни полети има още в Ханя и Сития).

Остров Санторини
Най-популярният сред Цикладските острови и най-посещаван от круизните кораби заради дълбочината на крайбрежните води, Санторини е безкрайно живописен, слънчев и романтичен. Вулканичният му произход оцветява пясъка по плажовете му в тъмен, почти черен цвят. А стръмните скали с бели къщи, сините куполи на църквите и вятърните мелници са най-присъщи на пейзажите от този Егейски остров. Главният му град (пристанище и летище) е Фира, а в градчето Ия на север се струпват тълпи от хора всеки ден, за да наблюдават най-красивия залез по целите Циклади.

Прочутите вятърни мелници са навсякъде в Санторини

Какво да видите и какво да правите в Санторини, кои са най-добрите плажове и места, можете да прочетете по-подробно в пътеписа ни за острова тук

Остров Кос
Кос е част от групата на 12-те острова, Додеканезите или още наричани Южни Споради и е съвсем близо до брега на турския курорт Бодрум. От България достигането му е най-удобно именно с ферибота Бодрум – Кос, който преодолява разстояние от не повече от 20 км помежду им. По-големите селища на острова са едноименното градче Кос, Кардамена, Кефалос, Тигаки, Мастичари. Кос се гордее с марината, открита в близост до старото пристанище през 2001 г., която се смята за център на яхтения круизен туризъм в Егейско море. Историята на острова е свързана с бащата на медицината, Хипократ, който е живял там в далечния 5-ти век пр. н.е. Както на много места в Гърция, и в Кос е пълно с археологически находки, паметници и селища.

Таверна в Кардамена, остров Кос

Остров Родос
Родос е още един остров от групата на Додеканезите, всъщност най-големият от тях и също леснодостъпен откъм турския бряг, но откъм Мармарис. Родина на изчезналия вече Родоски колос, едно от 7-те чудеса на света в миналото, Родос предлага много възможности за комбинация на плажна ваканция с културен туризъм, най-вече за любителите на древногръцката цивилизация. Средновековният град на столицата Родос е включен в списъка на ЮНЕСКО, а в Линдос и Ялисос се намира голяма част от най-ценното археологическо наследство на Родос като Акропола на Линдос, руини от храма на Зевс и византийската крепост в Ялисос и много други. Плажове и курорти също има в изобилие, като най-развита в това отношение е североизточната част на острова, около градчетата Фалираки, Калифея, Афанду, Колимбия, Линдос и други. Западното крайбрежие е силно ветровито и се предпочита от любителите на уиндсърфинга.

Храмът на Атина в Линдос, остров Родос

Остров Миконос
Пак стигнахме до Цикладските острови, но пък те наистина притежават неотразим чар. Миконос е традиционно известен като сравнително по-скъпа и луксозна дестинация с интересен нощен живот, а гледките от пристанището в столицата – също Миконос (Chora) и на редицата с рибарски къщи, наречени Малката Венеция, са всеизвестни и запечатвани от фотолюбителите в хиляди варианти на вечерна, сутрешна, ярка дневна и т. н. светлина.

Белите къщи с цъфнали бугенвилии навсякъде в Миконос

Миконос е също честа спирка за круизните кораби, чиито любопитни пътници минават на тълпи през тесните улички за няколко часа и през тези часове по-добре да сте на плажа, а разходките по каменните улици да оставите за късните вечерни часове. Най-известните плажове на острова са Елиа, Плати Ялос, Кало Ливади, Мегали Амос – близо до град Миконос, Агиос Йоанис и други. Пейзажът на Миконос е доста сходен с този на Санторини – вятърните мелници, сините покриви на църквите, белите къщи и същите невероятно разцъфнали бугенвилии, с тази разлика, че липсват високите отвесни скали, така характерни за Санторини.

Галерия:

Остров Миконос Цветът на морето около бреговете на Крит Ия, Санторини
Църква в Пиргос, остров Санторини Древните амфори в град Кносос, остров Крит Белите къщи с цъфнали бугенвилии навсякъде в Миконос
Град Миконос привечер Миконос е известен с рибните таверни и пресните морски дарове Вечеря до брега на остров Миконос
Църква на остров Кос Плажът Линдос на остров Родос Фира, Санторини

Оцени статията